Автомати и пистолети откриха в палестинското посолство в Прага

  • 05 януари 2014 21:58

  • 1698
  • 0
Автомати и пистолети откриха в палестинското посолство в Прага
© Getty Images/Guliver

В сградата на палестинското посолство в чешката столица Прага са открити 12 единици огнестрелно оръжие - автомати и пистолети, съобщи началникът на пражката полиция Мартин Червичек.

Червичек опроверга изнесена от медиите информация, че в посолството е намерен арсенал от 70 единици оръжие. Новото здание на посолството в елитния квартал Прага-6 е било претърсено от полицията на 1 януари, след като при експлозия на сейф смъртоносно беше ранен посланикът Джамал ал Джамал.

За разлика от старата сграда на посолството, в район Троя, новата още няма статут на дипломатически неприкосновен обект, което дало възможност на полицията да я претърси без да нарушава клаузите на Виенската конвенция. Води се разследване по какъв начин оръжието е попаднало в посолството.

Високопоставен палестински дипломат отрече, че оръжията, открити в комплекса на палестинското посолство в Прага, са незаконни предаде Асошиейтед прес. След взрива в сряда чешката полиция заяви, че е открила в сградата оръжеен арсенал. В интервю по радиото от Прага днес палестинският заместник-министър на външните работи Тайсир Джарадат заяви, че оръжията се намирали в посолството от години  и или имали разрешително, или били получени като подаръци. Нито едно не било използвано.

56-годишният Ал Джамал поел функциите си като посланик на Палестинската автономна власт в Чехия, през октомври миналата година. В първия ден на 2014 г. той беше смъртоносно ранен при експлозия и почина в болницата. 24 часа по-рано полицията изключи случилото се да е терористичен акт, и каза, че става дума за случайна експлозия при задействане на защитната система на сейф в резиденцията, припомни АФП.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1698 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини