От днес Латвия става членка на еврозоната

  • 01 януари 2014 10:45

  • 1612
  • 2
От днес Латвия става членка на еврозоната
©

От днес Латвия става членка на еврозоната и сменя националната си лат с еврото, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

В началото на ноември парламентът на Латвия отхвърли колективна петиция на граждани срещу влизането на страната от 1 януари 2014 година в еврозоната и за запазване на лата като национална валута.

Това решение бе подкрепено от 41 депутати, против нея бяха 49, а двама се въздържаха от гласуване.

Пресслужбата на законодателния орган обяви, че това решение е било взето въз основа на мненията на специалисти в областта на правото, на експерти от министерството на външните работи, правосъдието и юридическото бюро на Сейма.

През март 2010 година правителството на Латвия реши, че еврото ще бъде въведено в страната от 1 януари тази година, след като страната покри маастрихтските критерии.

Правителството, парламентът и президентът утвърдиха законопроект за реда при въвеждането на еврото. Съветът на ЕС на равнище икономически и финансови министри на 9 юли 2013 година официално обяви присъединяването на Латвия към еврозоната от началото на тази година.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1612 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.01.08 | 12:14

2
Като видим какво ще стане с тях, това ще ни предстои и на нас.Жалко че те са по-дисциплинирани, а ние сме умници и ще се мъчим от това да спечелим нещо,което после ще ни коства много скъпо!ЧНГ.

2014.01.08 | 12:13

1
байно, готов си за Северна Корея-всички комунисти или там или под земята

Добави коментар

Водещи новини