ГЕРБ с идея за бонуси за гласуващите

  • 27 декември 2013 08:07

  • 1472
  • 11
ГЕРБ с идея за бонуси за гласуващите
© Булфото

Гражданите, които упражнят правото си на глас на избори, да получават бонус - например 2% отстъпка от местните си данъци. Такава идея обмислят да предложат депутати от ГЕРБ в Изборен кодекс, пише в. "Труд".

Целта е хората да бъдат стимулирани да пускат бюлетини, но без да се въвежда спорна мярка като задължително гласуване, казаха избраници. С раздаването на "бонуса" трябва да се нагърбят общинските администрации, гласи още идеята. Не е ясно обаче как ще бъдат стимулирани хора, които нямат недвижими имоти, за които да плащат данък на общината, но също упражнят правото си на вот. Затова идеята тепърва ще се обсъжда в партията.

Преди няколко седмици и НДСВ стартира кампания "Гласуваме всички" и също поиска бонуси за гражданите, които пускат бюлетина. През 2005 г. именно царската партия организира безпрецедентна томбола с награди, в която участваха гласувалите. За играта и за разяснителна кампания за парламентарния вот тогава бяха похарчени 4 млн. лв., но наградите не доведоха до ръст на избирателната активност в сравнение с 2001 г.

Депутатът от БСП Страхил Ангелов пък лансира обратна идея - вотът да не е задължителен, но да се обмисли парична санкция за гласоподавателите, които откажат да се разходят до урната в изборния ден. В левицата няма единно мнение по въпроса, но в законопроекта, внесен от социалистите, няма подобни текстове.

Проектът за нови изборни правила трябва да влезе за разглеждане в парламента в началото на 2014 г. Управляващите от БСП и ДПС са си поставили срок до март за окончателното му приемане. Освен "бонуси" за гласуващите, от ГЕРБ ще поискат и връщане на 31 мажоритарни избирателни района за парламентарни избори, както беше на вота през 2009 г.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1472 11

Коментари 11

Добави коментар

2013.12.28 | 00:27

2
Какво пак се чудим как да открием Америка. Гърция е на една крачка_ да ги питаме как го правят.
AJ4A

2013.12.28 | 11:11

11
Do not imitate, INNOVATE!!!!

2013.12.27 | 19:39

1
Добре, така е. Но дори да има контрол пак трябва да има истински политици и хора, които са просветени и могат да правят своя избор. Иначе какво като всичко е преброено правилно, като няма гражданско общество?
AJ4A

2013.12.28 | 11:08

10
А мислиш ли, че има ИСТИНСКИ ПОЛИТИЦИ, които биха участвали в избори при сегашните условия - само да се изгаврят с тях и името им?!?!?! Защото и милиони да са гласували за тях, те не биха могли да докаажт този факт!!!! Като има теоретична възможност читави хора извън назначената политическа класа да попаднат във властта, тогава пак да говорим дали има за кого да се гласува!!!!!
БОЗДУГАН

2013.12.28 | 09:05

9
ЕДНА е рецептата ! ВОЛЕН - ПРЕМИЕР ! АТАКА на власт ! НАРОДЪТ зад нея ! Край на бандитите и крадците ! Останалото са ПРАЗНИ приказки ! ТИКВАТА Бойко е изпята песен ! Прогнил тулуп !
учуден!

2013.12.28 | 09:04

8
ГЕРБ и сега плащат на цигани и печатници на фалшиви бюлетини само за да дойдат отново на власт! Не е нужно да се "замислят" за правилно протичане на изборите!

2013.12.28 | 09:04

7
Народът ще бъде по-доволен,държавната субсидия за партиите да се смъкне от 12 лв на 2лв,или изцяло да се премахне тази субсидия!!!
Лазар

2013.12.28 | 02:03

5
Ама много сте глупави.Субсидия се взимала на нечии гръб...всеки сам решава за кого да гласува и давайки гласа си за него дава и тези 12 лева субсидия.Това го знае всяко дете.Та ако не искаш ГЕРБ да получат още 12 лева...нека помислим...НЕ ГЛАСУВАШ ЗА ТЯХ !!! Аз гласувах за партията на която съм симпатизант (и член) и се радвам, че ще получат за моят глас тези пари, защото за да гласувам за тях, значи мисля, че ще направят нещо смислено с тези пари.

2013.12.28 | 09:04

6
Тези 2% да се взимат от субсидията на Герб,дето получава от нашия гръб!

2013.12.28 | 00:28

3
Дори задължителното гласуване няма да доведе до увеличаване на избирателната активност. Това може да направи само просвещението на народа и доказателствата, че от него зависи нещо. Че като дават гласа си някой носи отговорност и работи за обществото. Хората не гласуват, защото няма истински политици в България.
AJ4A

2013.12.28 | 00:29

4
Май първо Вас трябва да Ви просветят, че КОГАТО НЯМА ЕФЕКТИВЕН СПОСОБ ЗА КОНТРОЛ ВЪРХУ БРОЕНЕТО НА ГЛАСОВЕТЕ, не е от значение кой как гласува, а КОЙ КАК "ОТЧИТА" РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ГЛАСУВАНЕТО!!!! Сапуненият мехур на т.нар. българска политическа класа е на път ДА СЕ СПУКА и затова мислят как да си КУПЯТ ВЕЧЕ ОФИЦИАЛНО НАРОДНАТА "ЛЮБОВ"!!!! Политическата класа, създадена от КОМУНИСТИТЕ е на път тотално да загуби своята ЛЕГИТИМНОСТ ПРЕД СВЕТА и затова българските политици нон-стоп мислят ЕДИНСТВЕНО И САМО КАК ДА ЛЕГИТИМИРАТ ЗАНАПРЕД ВЛАСТТА СИ ПРЕД СВЕТА!!!! Това обаче НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ КОГАТО ХОРАТА НЕ УЧАСТВАТ В СКАЛЪПЕНИЯ ПО ДОСЕГАШНИЯ НАЧИН "ЦИРК" НАРЕЧЕН ЧЕСТНИ И ДЕМОКРАТИЧНИ ИЗБОРИ, затова се мисли как да се промени "ФАСАДАТА НА ЦИРКА", че пак да се намерят БУДАЛИ, КОИТО ДА ГО "ПОСЕТЯТ"!!!!

Добави коментар

Водещи новини