Телефонните измамници перат пари с елхи

  • 27 декември 2013 07:14

  • 1319
  • 0
Телефонните измамници перат пари с елхи
©

Телефонни измамници започнаха трескаво да изпират престъпните си пари чрез търговия на коледни елхи, гирлянди и снежанки, информира "Монитор".

Тази година повечето от обитателите на прочутите с този вид престъпления горнооряховски квартали „Гарата” и „Калтинец” мръзнат по коледните сергии, установи проверка на „Монитор“. За да не будят съмнение обаче, официално фирмите, чрез които се извършва търговията на стоките, се водят на имената на техни роднини, чиито съдебни и криминални досиета са чисти.

Ало-измамнички пък започнаха масово да плащат осигуровки, за да се опитат да си осветлят част от доходите, изкарани с лъжа по телефона. Новата тенденция била забелязана от бдителни данъчни, които проверяват доходите на далавераджийките. Само през тази година данъчни инспектори са ревизирали десетина фамилии, които си изкарват прехраната с бизнеса „ало-ало”.
30 са разпоредените проверки по сигнали на Икономическа полиция и на база медийни публикации. Данъчните съпоставяли приходите и разходите на хората, известни в региона като „алоджии”.

Данъчните поискали финансови документи, с които жителите на село Ясеновец да покажат какви пари са вложили в тузарските си къщи и откъде са ги получили. Повечето от хората в селото се водели собственици на дребни фирми, които обаче нямали почти никаква дейност. През първите години, в които телефонните царици били подложени на проверки, се оказало, че голяма част от тях не могат да докажат произхода на парите си. Жените носели на ревизорите всякакви странни документи – от бележки за социални помощи, до договори за кредити с огромни лихви. Те обаче не стигали, за да покрият относително луксозния начин на живот, който дамите и семействата им водели.

Година по-късно обаче схемаджиите явно са потърсили съвет от юрист, който им дал акъл да започнат да осигуряват част от жените, за да могат да им легализират доходите. Идеята била да се водят на работа само жени, на които им предстои да раждат, за да могат да получават майчинство по-дълго време.

Вноските към държавата пък телефонните царици правели през фирми, собственост на мъжете им. Това са т.нар. кухи дружества, през които се точи ДДС. Голяма част от ромите в Североизточна България имат по няколко такива фирми на свое име. Целта е, когато разследващите установят измамата, да няма какво да вземат от „собственика“ на кухата компания. Затова и къщите в тези махали нямали документи за собственост и строеж, за да не се конфискуват от държавата.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1319 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини