Над 400 са загинали в сирийския град Алепо

  • 25 декември 2013 15:43

  • 1935
  • 1
Над 400 са загинали в сирийския град Алепо
© gettyimages

Сирийските военновъздушни сили са причинили смъртта на 410 души, включително 117 деца, при бомбардировки през последните 10 дни на секторите, контролирани от бунтовниците в северния град Алепо и едноименната сирийска провинция, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП), цитиран от АФП.


СЦНЧП отбеляза, че нападенията са извършени между 15 и 24 декември. Европейският съюз и Арабската лига призоваха въздушните удари да бъдат преустановени незабавно. Днес бяха нападнати два квартала в източната част на Алепо, а варели, натъпкани с динамит, бяха хвърлени над местност в провинция Алепо, където се водят сблъсъци между бунтовници и джихадисти, от една страна, и сирийската армия, войници от запаса и бойци на Хизбула, от друга.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин АштънКатрин Аштън Катрин Маргарет Аштън, баронеса Ъпхоланд - британски и европейски политик. Родена на 20 март 1956 г. заяви, че е много обезпокоена от кампанията по въздух и от използването на варелни бомби, чиито разрушителни ефекти са ужасяващи в гъсто населените зони. Генералният секретар на Арабската лига Набил ал Араби призова сирийската армия да спре бомбардировките по въздух и отправи критики заради смъртта на стотици невинни цивилни,
включително жени и деца.

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март в коледното си послание "Към града и света" (Urbi et Orbi) поиска от всички враждуващи страни да позволят достъпа на хуманитарна помощ до милионите жертви на войната в Сирия.

Последвайте канала на

БТА
1935 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.12.29 | 02:19

1
MARODERI - MODERATORI

Добави коментар

Водещи новини