Влакове тръгват по Дунав мост 2 през 2014 г.

  • 22 декември 2013 15:42

  • 1475
  • 0
Влакове тръгват по Дунав мост 2 през 2014 г.
© Булфото

Новата година носи подаръци за пътуващите по Дунав мост 2. Пътнически и товарни влакове ще минават след февруари – март 2014 г. по линията Видин – Калафат. Това заяви Християн Кръстев, изпълнителен директор на "Холдинг БДЖ" ЕАД, съобщава агенция "Фокус".

"С румънците работим добре – очакваме февруари - март 2014 г. да пуснем движението на товарни и пътнически влакове по Дунав мост 2, след като бъде подписана последната спогодба, която е необходима", заяви Кръстев.

Той посочи, че макар гръцката железница да има по-големи проблеми от нас, с нея също работим добре. Отношенията ни със Сърбия също са на високо ниво, след като вече е възстановено движението на пътническите влакове между двете страни.

Кръстев съобщи още, че сръбските железници и македонските железници имат задължения към БДЖ и смятат да се издължат.

"От началото на декември започнахме активно да водим преговори със сръбските железници по повод техния дълг към БДЖ. Лично министър Папазов се включи в преговорите. Вече е създадена и работна група, която в началото на януари ще проведе срещи в Белград, за да се подпише споразумение, в което точно е разписано разсрочването на дълга и схемата за покриването на задълженията. Дългът на сръбските железници към БДЖ е формиран в периода 1996 г. – 2006 г. и е на стойност 7,5 млн. евро", посочи Кръстев.

Първоначално преговорите са започнати с македонската страна, а по-късно и със сръбската.

"Дългът на македонските железници към БДЖ е от периода 1991 г. – 2007 г. и е в размер на 2,5 млн. евро", обясни още Кръстев.

Според него изплащането на дълговете, които имат сръбските и македонските железници, би помогнало на холдинга да покрие част от задълженията си към банките кредиторки. Именно за тяхното разсрочване се водят тежки преговори от няколко месеца.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1475 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини