Внасяме още 195 млн. лева в "Южен поток България"

  • 18 декември 2013 12:18

  • 1622
  • 1
Внасяме още 195 млн. лева в "Южен поток България"
©

По 195,3 млн. лева ще внесат Българският енергиен холдинг (БЕХ) и "Газпром" в проектната компания за изграждане на "Южен поток" у нас. Решението е взето с единодушно съгласие в края на миналата седмица, но предстои да бъде вписано в Търговския регистър, пише в. Труд.

Парите са за увеличаване на капитала на "Южен поток България" от 15,7 на 397,6 млн. лева. Те ще бъдат използвани за подготовка на строителството на тръбата в България. Сумата трябва да бъде внесена до 27 декември. На общото събрание на проектната компания е избран и нов изпълнителен директор от българска страна. Постът на Илия Иванов ще заеме ексшефът на Националната електрическа компания (НЕК) Владимир Инков. От руска страна директор на компанията остава Игор Елкин. Само преди месец БЕХ, която притежава половината от "Южен поток България", внесе в дружеството 24,4 млн. лева. Парите бяха необходими, за да плаща компанията обезщетения на собствениците на земи, през чиято територия ще преминава тръбата.

Въпреки че първата заварка на тръбата у нас беше в края на октомври, по план строителството на "Южен поток" в България трябва да започне през второто тримесечие на 2014 г. Все още не са избрани проектант, строител и доставчик на материали. Дружеството обяви конкурс в края на ноември, но той се отмени заради искането на повечето компании за удължаване на срока. Липсва информация кога компанията ще е готова с новата процедура.

Цената на газопровода на българска територия е 4,1 млрд. евро, показват разчетите на Министерството на икономиката. Половината от парите трябва да бъдат осигурени от БЕХ. До момента дружеството е успяло да договори заем от 620 млн. лева от "Газпром", за да покрие участието си в основния капитал на компанията. Енергийният холдинг ще връща заема с част от парите, които ще получава като дивидент ,след като заработи тръбата. Останалите 1,43 млн. евро също ще бъдат осигурени чрез руски заем, предвиждат плановете на БЕХ.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1622 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Boss

2013.12.27 | 14:37

1
Нали за БГ беше безплатно и нищо нямаше да даваме като пари. Идва ми да се обеся, че гласувах на изборите. На нов шеф и на малко прасе не се радвай, защото не се знае каква свиня ще излезе.

Добави коментар

Водещи новини