Санират панелките в Студентски град

  • 17 декември 2013 07:05

  • 1121
  • 0
Санират панелките в Студентски град
©

Старите блокове в столичния Студентски град ще бъдат санирани и организирани в кампуси. „Имаме готови типови проекти, провели сме разговори с ректорите, така че е въпрос на време да реализираме тази идея”, обясни главният архитект на София Петър Диков, цитиран от в. Монитор.

Според проектантите санирането на всички панелки в студенсткото градче ще струва около 600 млн лв. „Въпреки че общежития не са собственост на общината, тя трябва да подкрепя развитието на образованието, младите хора и добрата среда, в която живеят”, обясни Диков. Той щял да работи с ректорите на столичните университети, за да кандидатстват за държавно финансиране по новата правителствена публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”, в която бяха заделени 500 млн. лева за догодина.

След като бъдат санирани, студентските общежития ще бъдат отделени в осем кампуса. Първият ще бъде от седем панелки, които ще са опасани от бариери и охрана. Идеята е достъпът до всяко от миниградчета да се осъществява от три пункта. „Сегашните общежития са в ужасно състояние и не отговарят на необходимите изисквания за пожарна безопасност, защото аварийните им изходи са затворени”, обясни главният архитект на София. Сред основните проблеми при обновяването на общежитията е собствеността, тъй като за почти всички блокове се водят дела. Затова Диков иска държавата да уреди кой носи отговорност за поддържането на жилищните сгради в Студентския град.

Заради ниския интерес към санирането на панелките в кварталите Столична община ще санира два блока с преобладаваща общинска собственост, за да даде пример на останалите жители на града. Досега има само трима кандидати, които са получили от общината безплатни типови проекти и са кандидатствали по европейските фондове. Показното ще бъде за две общински панелки - 5 и 6 в жк „Дружба”. „Повечето жилища в тези блокове са тотално разбити - липсват врати и дограма няма и санитарни възли.

В рамките на не повече от месец ще дадем схемите и можем да започнем работа”, обясни Петър Диков. За санирането в „Дружба” ще бъде използвана европрограмата на Министерството на регионалното развитие, по която се отпускат 75% от необходимите средства. Така общината ще трябва да вложи едва около 600 000 в новите „дрехи” на панелките.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1121 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини