Д-р Румяна Тодорова: Болниците получават втори транш от парите

  • 16 декември 2013 16:13

  • 1618
  • 1
Д-р Румяна Тодорова: Болниците получават втори транш от парите
©

Всички болници са си подписали приложенията към Националния рамков договор и получават втория транш от парите. Това каза пред журналисти управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Румяна Тодорова.

„От ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС) идват съобщения, че болниците не разбирали какво се случва с плащанията, а ние тази сутрин подадохме нашата информация, какво е заплатено и какво продължава да изплащат болниците”, допълни Тодорова. По думите й, на 18 ноември беше подписано споразумение между министъра на финансите, министъра на здравеопазването и НЗОК, което е декларация за поет ангажимент – първият ангажимент вече е изпълнен – на 10 декември, когато излезе в „Държавен вестник” законът за бюджета на Касата, бяха изплатени 27 милиона лева за септември. В момента се изплаща дейността на болниците за ноември. Надзорният съвет на Касата е взел решение – всичко, което е останало в касата като икономии, да бъде насочено към параграф болнична помощ, допълни Тодорова. По думите й, по извънболничната помощ е разплатена на 100%. Това, което остава по параграф болнична помощ, с икономиите от инвестиционната програма на касата – малко над 1 милион лева – това са последните икономии и повече няма – се насочват към болниците и още 33,5 милиона лева преизпълнение на плана в Агенция по приходите също е насочено към болниците, посочи тя.

„Общо 136,5 милиона лева НЗОК изплаща през декември - това средства, които са абсолютно достатъчни за покриване на заплати и дори има за разплащане на задължения към доставчици”, каза още д-р Тодорова.

Последвайте канала на

1618 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
KUR ZA TODOR JIVKOV

2013.12.22 | 16:45

1
ДА И СЕ ИЗХОДЯ В УСТАТА И ВАГИНАТА НА ТАЯ ЧЕРВЕНА ПАЧА

Добави коментар

Водещи новини