Тютюнопроизводителите от Каолиново излязоха на протест

  • 16 декември 2013 15:58

  • 1280
  • 1
Тютюнопроизводителите от Каолиново излязоха на протест
©

Тютюнопроизводители от община Каолиново излязоха на протест срещу ниската изкупна цена на реколтата. В знак на недоволство хората подпалиха бали тютюн в центъра на село Тодор Иикономово. В момента фирмите изкупуват продукцията им на цени между 2,80 и 3,50 лв./кг, което е с лев по-малко от миналогодишната изкупна цена.

„Обещаха ни миналогодишни цени, а идват сега тук с някакви цени, които не ни удовлетворяват”, каза Зия Рушанов, който отглежда тютюн от 10 години. По думите му, с предлаганата им сега цена няма как да покрият направените разходи.

„Защо на цигарите им се вдига цената, а на тютюна не се вдига цената е се сваля цената”, попита Нурджихан Мехмед, чието семейство също отглежда тютюн.

Хората заплашват, че ако до седмица изкупната цена не се вдигне с поне един лев ще блокират пътища.

Производителите от Североизточна България настояват и за промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Според председателят на сдружението на тютюнопроизводителите от Североизточна България трябва да има минимални изкупни цени на тютюна, да има отчетност на тютюнопроизводителите и фирмите, изкупуващи тютюн.

„Нашите искания са да се върне на половина стария закон и тогава върху фирмите ще има контрол от държавата, хората ще са доволни. И доплащанията да се плащат не за референтен период, а свързано с производство, хората да си получават парите. Тогава тютюнопроизводителя ще е амбициран да произвежда качествен тютюн, защото ще се плаща и за качество”, каза Шабанова.

Последвайте канала на

1280 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.12.17 | 02:06

1
Това е, защото няма пазар за продукцията им, а то е, защото тоталното забрана за пушене отказа 90-95 % от пушачите и в България вече не се пуши :) А иначе, като е вредно пушенето и се борят срещу него, няма никаква логика управляващите да дават субсидии за производство на вредна суровина! Трябва да са последователни!

Добави коментар

Водещи новини