Над 1 000 трудови злополуки само за половин година

  • 19 август 2011 19:19

  • 736
  • 0
Над 1 000 трудови злополуки само за половин година
© Булфото

Само за първите седем месеца на годината НОИ е изплатил близо 3 млн. лева обезщетения за трудови злополуки.

Едно от възможните обяснения - по-големият брой инциденти, които са се случили по пътя ни до работата или обратно – от офиса към вкъщи. Тези произшествия също се зачитат за трудови злополуки, информира бТВ.

Данните на НОИ отчитат ръст на злополуките, които са станали, докато пътуваме за работа или се връщаме от работа. За първите седем месеца на тази година са изплатени близо 4 000 обезщетения точно за такъв тип трудови злополуки. Обезщетенията са за около 800 000 лева, което е с 23% повече, спрямо същия период на миналата година.

Като цяло трудовите злополуки намаляват. За първите 7 месеца на 2010 г. бяха регистрирани малко над 1 800 трудови злополуки. Сега, за същия период, те са 1 650 или с 10% по-малко.

По-голямата част от инцидентите стават на работното място.

За първата половина на тази година Инспекцията по труда е открила малко над 32 000 нарушения, относно осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд. И още 11 000, които засягат безопасността на машините. Нарушенията обаче намаляват, спрямо миналата година.

От НОИ пък обясняват, че не рядко работодателите се опитват да скрият трудова злополука.

„Имаме случаи, в които работодателите не декларират трудовата злополука, но с помощта на свидетели, с помощта на близки на пострадалото лице, и с контролните органи, ние можем да се самосезираме”, обясни Весела Караиванова от НОИ.

До три дни от трудова злополука работодателят е длъжен да подаде информацията на НОИ. Това може да направи и пострадалият или пък негови роднини. Ако злополуката бъде призната за трудова, обезщетението е 90% от осигурителния доход. Ако не бъде призната се плаща стандартният болничен, който е 80% от осигурителната сума.

Понякога трудовите злополуки водят до инвалидизация. Тази година това се е случило с 60 души. За съжаление, за други 70 злополуката е довела до смърт. В тези случаи се отпускат инвалидни пенсии.

Последвайте канала на

Десислава Станева
736 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини