Васил Качиков: Набедиха ме за разстрела на Косьо Самоковеца

  • 11 декември 2013 11:24

  • 16994
  • 5
Васил Качиков: Набедиха ме за разстрела на Косьо Самоковеца
©

"Нямам нищо общо с Косьо Самоковеца. Набедиха ме. Всеки човек, който е набеден за нещо, ли трябва да се чувства виновен? Споменаван съм по това дело, да, знам. Но не съм бил обвиняем никога - нито в България, нито в Холандия." Думите са на Васил Качиков-Васко Дългия, който бе разследван за разстрела на "добре облечения бизнесмен" Косьо Самоковеца.

Само преди дни - на 5 декември, ден преди да се навършат 10 години от разстрела на Самоковеца в Амстердам, Дългия бе застигнат от куршум в дома си в Сливен. Проектилът проникна в таза му, но не засегна жизненоважни органи.

Шест месеца преди това той бе атакуван в офиса на финансовата къща, в която работи, от въоръжени мъже. "Аз не крия, че имам криминално минало. Винаги, когато става дума за мен, обаче правораздавателната система е била много ефективна и много бърза. От две години работя легална работа. И когато съм решен да стана нормален гражданин и търся помощ от полицията, тя не ми оказва никакво съдействие, понеже съм еди-кой си", казва Качиков пред "Труд". Дългия е недоволен, че 24 часа след нападението през юни един от нападателите е пуснат, а другият - Кольо Иванов-Каруцата - освободен 2 месеца по-късно с най-леката мярка "подписка".

"Не е логично. Това е тежко криминално престъпление - да влезеш с пистолет, да искаш пари от някого, да има свидетели и да ги пуснат толкова бързо. Кольо влезе с оръжие, тръгна да го зарежда, мой служител му го изби от ръката и го набихме. Слава Богу, тогава до стрелба не се стигна", обясни Дългия.

Според него този инцидент може да има връзка с нападението му на 5 декември. Каква е тя той отказа да съобщи. Но уточни, че е разкрил всичките си предположения пред разследващите.

За нападението тогава разказва: "Онзи ден се прибирах вкъщи към 19,30 ч и както си стоях с гръб към прозореца и подреждах нещо, започна да се стреля по мен. Единият куршум отляво улучи едно шише, което беше в ръката ми, вторият попадна в мен, а третият мина вдясно. Тогава се обърнах, видях, че прозорецът е надупчен от куршуми, избягах в другата стая и се обадих на тел. 112."

Дългия смята, че причината правораздавателните органи да имат двоен стандарт била, че постоянно са му приписвани престъпления, към които нямал отношение. Твърди, че писанията за връзката му с разстрела на Самоковеца са "глупости". Такива били и публикациите - че е наел квартирата в Амстердам, където физическият извършител Еврен Врекер пренощувал преди убийството и където се е засичал със сливенския кримигерой Йосиф Йосифов-Йоско. "Абсолютно никакви отношения не съм имал с този холандец. Не го познавам дори. Нека да изкарат поне едно доказателство, което да докаже, че на мое име е имало квартира в Холандия. Нека да изкарат едно-единствено доказателство, че съм наел квартира в чужбина", посочва Дългия. Той не крие, че познава Йоско. Знаели се от деца, понеже са от един град. Като малки играели заедно футбол.

"Но това не значи, че знам какви са неговите приятелства и контакти. Не знам дали е имал отношения с холандеца", уточнява той. Българското разследване не откри доказателства и срещу Йоско.

"Това е проблемът. В България един път ти "лепват" нещо и едва ли не ти никога не можеш да станеш жертва на престъпление. Едва ли не само ти си човекът, който прави престъпления. Какви престъпления съм правил аз? През 1999 г., когато бях на 19 г., ме осъдиха за склоняване на проститутки, за някакви момичета, които никога не съм изкарвал в чужбина. Излежах присъдата от 4 г., започнах пак да работя на трудов договор. После стана един селски панаир тук в Сливен. И пак ефективното ни правосъдие... Арестуваха ме и ми казаха, че съм рекетирал - без пари, без телефонни разговори, само въз основа на показанията на един-единствен човек. Той дойде впоследствие на делото и каза, че не сме го рекетирали, а ме осъдиха на 8 години. Когато става въпрос за мен, разследващите са суперамбицирани и ефективни, но когато става дума за нещо срещу мен, нехаят отвсякъде", заключи Дългия.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
16994 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
100

2014.02.14 | 05:08

5
Убавец
АЗ

2014.02.14 | 05:08

4
Жив да го ожалиш и той онеправдан
бг мафиа

2014.01.11 | 18:12

3
естествено че е замесен .. холандкста полиция го доказа ... въпросът е у нас никой не иска да си свърши работата защоотто ще се разсмърди жестоко за това кой беше спунснал чадър на такива "бизнесмени " като Самоковеца... добре е известно че Косю Самоковеца беше юовек на Костов в контрабадните канали .... СДС получаваше доста пари от него ... далаверите му продължиха и при царя ....
Zzz

2014.01.11 | 18:12

2
Замесен е и още как работи за братята Йоско и Пламен ,а над тях е бившия министар и сегашен шеф на БСП за Сливен Гагаузов
slon

2014.01.11 | 18:12

1
Pravilno policía= korupcia .

Добави коментар

Водещи новини