Икономист: Целта на бюджета е да създава илюзия, че нещо се прави

  • 06 декември 2013 08:42

  • 1850
  • 3
Икономист: Целта на бюджета е да създава илюзия, че нещо се прави
©

Целта на бюджета е да създава илюзия, че нещо се прави, за да преразпределят влияния. Това заяви икономистът Красен Станчев в предаването "Тази сутрин" по БТВ. "Пример за това е облагането на ВЕИ-тата с нови данъци, за които разходите няма да са с 0%, а много повече. Те няма да могат да си обслужват кредитите и ще са принудени да продават активи. След време ще се премине към други сектори".

Не отричам, че този бюджет е напрегнат. Тази теория е спекулативна и конспиративна. Те няма да фалират, а ще удължат кредитите си. Това смята икономистът Георги Тодоров от БСП в същото предаване.

"Трябва да се направи извънбюджетен фонд, за да обслужват тези интереси. В момента се прави преразпределение. В сравнение с предишния бюджет този е с около 200 лева повече на човек. Но като се вземе средния данъкоплатец всъщност е с увеличени разходи", добави Станчев.

"Бюджетът не генерира дълг, той имаше натрупан дълг. Той не е генерално различен, защото има икономически и законови разпоредби. В него има философия, има политика, има заложени мерки, идеи и методи за неговото изпълнение. Резерва за непредвидени случаи вече не е на тъмно, а ще се разпределя на конкурентен принцип", отговори Тодоров.

"Бюджетът не е бил на разположение на премиера. В разпределението на дефицитите имаме въвеждане на нови схеми, по-малко заделяни средства за буфери. Преди бяха 10%, сега са 5% тези т.нар. "буфери". Те не са особено конкурентно резпределени. Премиерът Орешарски се включва към предишния си начин на управление", смята Станчев. "Системата не е солидарна, защото смяната на системата става на сила".

"Няма да има възможност да се финансират общини на партиен принцип, напротив, бюджетът е по-напрегнат. Ние сме в стагнация и целта на този бюджет е рестартиране на икономиката. Иначе няма да могат да се изпълняват социалните програми", коментира Тодоров. "Всичко останало са конспиративни теории".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1850 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2013.12.31 | 00:57

3
целта на бюджета е да се създава социалистическата илюзия че нещо се прави,

2013.12.31 | 00:56

2
илюзията и лъжата са основни средс тва на социализма
ИВАЙЛО

2013.12.30 | 23:43

1
ЦЕЛТА Е САЩАТАТА КАТО НА ДЯНКОВ

Добави коментар

Водещи новини