Народните представители не отчитат харчове за сътрудници и дейност

  • 05 декември 2013 21:33

  • 1033
  • 0
Народните представители не отчитат харчове за сътрудници и дейност
©

Шест месеца след като депутатите записаха в правилника за работата си, че всеки от тях може да публикува в своя профил в сайта на Народното събрание отчет за изразходваните пари за сътрудници и парламентарна дейност, както и позиции по закони, почти никой от всички 240 избраници не се е възползвал, пише "Труд".

В правилника на Народното събрание, който е със статут на закон, пише, че избраник "може да обяви на страницата си в интернет информация "за графика на срещите с избиратели, изказвания, кои са сътрудниците му и как се изразходват "представителните" пари.

Става дума за прословутите 2/3 от основната депутатска заплата (2196 лв.). Те се отпускат на човек именно за парламентарна дейност. В чл. 12 от правилника е записано, че депутатите са длъжни да отчитат на тримесечие пред ПГ разходите си по това перо. И може данните да се качват в страницата в интернет. Само независимите са длъжни изрично да публикуват харчовете.

Нито един депутат обаче не се е възползвал от опцията за прозрачност. От администрацията на НС обясниха, че техническата възможност за отчет на депутатите я има, а ПГ са уведомени как се получава парола за достъп до всеки профил. Досега само зам.-шефката на парламента Мая Манолова (БСП) е поискала достъп и се е възползвала от част от функциите на сайта.

За несработилия опит за по-голяма прозрачност от левицата заявиха, че повечето от информацията, с изключение на тази за парите, е достъпна и чрез стенограмите на заседанията, и чрез партийни сайтове и социални мрежи.

Четин КазакЧетин Казак Четин Хюсеин Казак е юрист и народен представител в 39-то Народно събрание и 40-то Народно от ДПС каза, че според него парламентът и сега е прозрачна институция. Красимир ВелчевКрасимир Велчев Красимир Любомиров Велчев е роден на 6 януари 1951 година в София. Завършил е курс за пилот на от ГЕРБ заяви, че възможността за попълване на депутатските профили му звучи повече като популизъм, а и хората, които се интересуват от работата на депутатите, могат да проследят какво работи всеки от тях.

Венцислав Лаков от "Атака" нарече идеята за отчетност "добра, но неработеща" и върна топката към парламентарната администрация, която да обясни на депутатите за опциите в сайта и как технически могат да се използват. "А ако ще сме прозрачни и отчетни - защо да не направим и парламентарен форум - така ще има и обратна връзка с избирателите", предложи той.

Последвайте канала на

1033 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини