Атанас Мерджанов: Няма увеличение на полицейските правомощия

  • 05 декември 2013 14:18

  • 1555
  • 0
Атанас Мерджанов: Няма увеличение на полицейските правомощия
©

Доста странно ми изглеждат тези претенции на иначе интелигентните и млади хора, студентите. Добре би било преди да се правят такива крайни изявления, да се запознае добре човек с текстовете, които са предложени. Има предложен изцяло нов проект за Закон за МВР, който е качен от преди месец и половина на сайта на министерството, практически няма никакво увеличение на полицейските правомощия.

Това заяви в интервю за БНР депутатът от Коалиция за България Атанас Мерджанов, който е и председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Той коментира протестът на студентите срещу спорни точки в законопроекта за МВР.. "Всичко онова, което е заложено като философия, като принципи, е насочено преди всичко към кариерното развитие, конкурсното начало при постъпване първоначално на работа в МВР, статута на полицая. Този закон беше разработван от работната група в МВР в пряк диалог с представители на синдикатите. За първи път можем да кажем, че целта всъщност беше насочена към създаване на по-добри условия за работа на българския полицай", каза още той. "Практически няма никакво увеличение на полицейските правомощия. Тази спекулация тръгна тъкмо от Красимир Ципов, когато той каза, че в чл. 63 от Закона за МВР се говори за някакви изведени правомощия на министъра, което е несериозно, тъй като той практически повтаря стария чл. 150 от закона. Практически няма нито една промяна, даже и запетайките са едни и същи", обясни Мерджанов.

В отговор депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов обясни: "Това, което съм казал, е така. Към настоящия момент чл. 150 регламентира превантивната дейност. Сега този текст е изместен в полицейските правомощия, а въобще тази дейност като основна дейност на МВР не фигурира в новия законопроект. Това не могат да разберат управляващите – че обществото след злощастната поправка "Пеевски" няма доверие на това как ръководството на МВР ще спазва стриктно предвидените им по закон правомощия. Това е тревожното, тъй като се дава възможност, при положение, че няма регламентирано в българското законодателство начина на провеждане на протести и въобще що е то протест, да има такива правомощия министърът на вътрешните работи – свързани с полицейските правомощия, които да ограничават провеждането на протести. Това може да се избегне много лесно, когато се направят поправки в този нов законопроект, защото аз нямам съмнение, че управляващото мнозинство ще го приеме, като се включи мероприятието протест в тези случаи, когато не могат тези ограничения да бъдат въвеждани", зави Ципов.

"Не виждам никакво разминаване. Говорим практически за едно и също нещо", подчерта Мерджанов и добави, че така се заблуждават хората. Мерджанов категорично отхвърли твърденията, че бюджетът на МВР трябва да се увеличи поне със 100 млн. лв., за да се покрие заплащането на допълнителния труд на полицаите. Той изтъкна, че няма да се наложи актуализация на бюджета. Красимир Ципов от своя страна изброи и други притеснителни неща в законопроекта. Според него вероятно няма да е достатъчен бюджетът, за да се изпълнят всички заявки, които са дадени.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1555 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини