Клисарова: Делегираните бюджети бяха грешка, ще има още пари за всяко училище

  • 05 декември 2013 08:38

  • 3520
  • 8
Клисарова: Делегираните бюджети бяха грешка, ще има още пари за всяко училище
©

Има една много сериозна диференциация между децата от различен социален статус. Тези деца остава на дъното, това противоречи на  нашите намерения за предоставяне на равни права. Това заяви министърът на образованието и науката Анелия КлисароваАнелия Клисарова Проф. д-р Анелия Клисарова  е родена на 13 декември1961 г. във Варна. Завършва медицина във Варна в предаването "Тази сутрин" по БТВ.

Според учители децата, които са неграмотни не трябва да преминават в горен клас, защото изостават.

"Психолозите ни съветват да не оставяме децата от рано да повтарят, защото това ги травмира и ги отдалечава от училище. Съветвам учителите, които са близо до децата да участват в писането на учебниците, за да осигурим по-достъпно образование на децата", каза тя.

Участват психолози в подготвените планове за учебници, потвърди министърът. "Трябва да наблегнем на базовата грамотност. Граматиката е на много ниско ниво, това трябва да се промени. Грешка е в системата да преподаваме знания, които не носят практически умения на децата, потвърди министърът", поясни Клисарова.

"Делегираните бюджети направиха лошо разпределение на децата между училищата. Сега парите следват детето, но това не е правилно, защото води до натрупване на деца в едни училища, които са по-предпочитани от родителите и опразване на други, съответно и по-малко пари в бюджета на училището. Предвидено е още в бюджета една базова сума, която ще се дава на всяко училище, независимо от броя на учениците, както и в училища в смесени райони, деца със специални образователни потребности ще бъдат подпомогнати допълнително. Ще включим повече часове за децата, като в това число се включват и часовете за отдих, спорт не само в клас", обясни министър Клисарова.

За ниските учителски заплати, министърът обясни, че те се определят от директорите на училищата. "Предвиждаме средства за подпомагане на учителите, които пътуват в отдалечени райони. В обществените съвети взимат участие и родители", добави тя.

"До края на януари се предвижда новият Закон за училищното образование ще влезе за обсъждане в пленарна зала и ще бъде гласуван.Трябва да има реформа, ако не искаме да имаме лоши резултати. Ще има и електронни учебници, за намаляване на обема на ученическите раници", завърши Анелия КлисароваАнелия Клисарова Проф. д-р Анелия Клисарова  е родена на 13 декември1961 г. във Варна. Завършва медицина във Варна.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3520 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2016.05.18 | 19:32

8
Делегираните бюджети са причина за арогантното поведение на слабите ученици, които ни заявяват нагло, че ние зависим от тях с техните хиляда лева. Как тогава да ги мотивираме да учат, като знаят, че са безнаказани?

2016.05.18 | 19:32

7
Делегираните бюджети унищожиха образованието, направиха от директорите крадци и диктатори, а учителите принудиха да се кланят унизително на учениците за да ги записват в училищата. Никога няма да има образование при делегиран бюджет.
Трябва

2015.05.05 | 16:09

6
Госпожо министър защо не се вслушате в гласовете на родителите? Неможе малки градчета да се обезлюдяват поради това че един клас от 25-30 деца се състои от 70% неграмотни циганчета, и поради това и другите деца трябва да повтарят знания ид да изостават по този начин в развитието си! Решение има просто се вслушайте в глса на родителите!

2015.05.05 | 16:09

5
Училищата страдат от несменяемите директори, които разпределят по свое усмотрение делегираните бюджети
до министъра на образованието

2015.05.05 | 16:09

4
Като са грешка защо не ги премахнеш?! Виждаш, че резултатите на учениците са лоши и не променяш нищо. Време е да се почисти. Гнилото да се изреже. Проверки, проверки и пак проверки. И не се оправдавай с тези бюджети. Време е да се дадат достойни заплати и пенсии на учителите. Как така ще минава в по-горен клас като не е усвоило изискуемия минимум? В какво се превръща родното образование- з измама, заблуда и лъжа ли?

2013.12.21 | 19:13

3
А кога ще влязат одитори в училищата, за да проверят за какво се харчат делигираните бюджети?

2013.12.17 | 23:11

2
Госпожо Клисарова закрийте ненужните училища, които източват пари без да предлагат качествено образование. Директорите пълнят гушите на техни хора, а останалите мизерстват.

2013.12.17 | 12:31

1
Вероятно ще бъде подкупена от директорите и ще запее друга песен. Оставка!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини