Цветанов уредил свои хора с жилища

  • 05 декември 2013 06:09

  • 2841
  • 4
Цветанов уредил свои хора с жилища
© Булфото

Бившият вътрешен министър Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа е уредил с ведомствени жилища на МВР хора, които нямат право да се възползват от такива. Доклад на Сметната палата за одит във ведомството, обхващащ периода от началото на 2010 г. до края на май 2013 г., показва сериозни нарушения при стопанисването на имотите на МВР, информира "Монитор".


Най-сериозният проблем е отдаването на квартири на лица, които нямат право на подобна привилегия. Преди време стана ясно, че
любимата прокурорка на Цветанов – Ася Петрова е настанена в луксозно жилище на МВР, тъй като не харесала апартамента, който й дали от правосъдното министерство, когато стана зам. - главен прокурор.

Доста са и случаите с апартаменти, дадени на служители от системата, които след напускане или пенсиониране отказват да ги освободят. Такъв например е случаят с бившия главен секретар на МВР Калин ГеоргиевКалин Георгиев Калин Георгиев е роден в Пловдив. Завършва руска филология в Пловдивския университет. През юни тази година той подаде оставка като главсек на вътрешното министерство и от самата система на МВР. Въпреки това той не е освободил ползвания от него ведомствен апартамент.
Жилището е с площ от близо 200 кв.м и се намира в район „Слатина“. Георгиев е подписал договора си за наем през юни 2010 г., като тогава му е определен наем от 395 лв. месечно. Главният секретар обаче преценил, че сумата е много висока, и поискал да бъде изчислен нов наем, като бъде пресметната само жилищната площ, използвана от семейството му. Било поискано и да се направи „работен кабинет“ в апартамента. Специалист заснел повторно жилището на Георгиев и установил, че застроената площ е 196, 40 кв.м ­ с 20 повече от тази, която е записана в акта за частна държавна собственост. Въпреки това по-късно наемът на Георгиев бил намален двойно – до 203,76 лв.

Одиторите са констатирали и нарушения при обществените поръчки на ведомство, като за това са съставени 60 акта. Проверяващите са установили, че не са проведени процедури по ЗОП за избор на изпълнител за предоставяне на телефонни и мобилни услуги.
Освен това е установено, че МВР чака близо 23 млн. лв. от различни дружества, наеми на сгради и осигуряване на различни услуги. Сред рекордьорите длъжници е фирмата „БМВ” ЕООД, която произвежда регистрационните табели на автомобилите. Само от нея силовото ведомство чака 737 511 лв.

От проверката на Сметната палата за дейността на МВР по времето на Цветанов става ясно още, че министерството е актуализирало близо 60 пъти годишно бюджета си. Повече пари МВР шефът е искал за най-различни проекти на ведомството. Близо 2 млн. лв. пък министерството е платило за данъци и такси на различни спортни обекти, които не е ползвало. Сред тях са комплексите „Георги Аспарухов“ и „Спартак“, както и стрелбището край Подуяне. Последното съоръжение дори е описано като опасно от проверяващите, които препоръчват за него да се вземат спешни мерки.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2841 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2013.12.05 | 14:03

3
A BASHIBOZUKAT IOVTCHEV DA NE E PO DOBAR??????? ZVETANOV PONE NE BIESHE I VLATCHESHE HORATA PO ULIZITE.PO VREMETO NA ZVETANOV SOFIA NE PRILITCHASHE NA POLIZEISKI UTCHASTAK KAKTO SA SEGA. 2000 polizai PAZEHA SOFIA, A NE NC KAKTO E SEGA-2000 POLIZAI PAZAT SEGA OKUPATORITE NA VLASTA. NA VSEKI AGAL V SOFIA SEDIAT PO 5 POLIZAI. IOVTCHEV E ZA ZATVORA ZA REPRESII I POBOISHTA, NE ZVETANOV.

2013.12.05 | 14:03

4
Малко ви е. Такива като вас трябва да ги мачкат постоянно.
Евгений

2013.12.05 | 14:03

2
Много неприятно и непочтено. А до сега как е било? Хубав ден за смислените сънародници!

2013.12.05 | 14:03

1
Докога ще го бавят тоя? Да влиза в затвора и да хвърлят ключа!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини