Полицията знаела за взривоопасната ситуация в сградата на Женския пазар

  • 28 ноември 2013 08:36

  • 4081
  • 1
Полицията знаела за взривоопасната ситуация в сградата на Женския пазар
©

Българин от турски произход държи сградата, която вчера пламна на Женския пазар в София. Оказа се, че тя е паметник на културата. Собственикът събирал по 5 лв. на човек на ден, за да допуска чужденците да пребивават в нея, съобщи БТВ. Така под един покрив се събрали стотици хора. Повечето от тях с афганистанци. Те дори си палели огън вътре, за да се топлят. Работещите на пазара хора сигнализирали полицията за това, че в сградата живеят много хора и има опасност от пожар. Тогава те посочили на служителите на реда кой е собственикът.

Кметът на район "Възраждане" Савина Савова обясни, че общината оценява ситуацията като рискова. Специално за сградата на ул. "Стефан Стамболов" 45 е правена проверка, която установила, че в двора има дървен материал. "Всичко това е много обезпокоително", каза Савова. От общината са сезирали пожарната и полицията. "Постоянно се извършват проверки", добави тя.

В района официално са регистрирани 200 души, предимно сирийци и афганистанци. Това, което общината прави по въпроса, е, че се изгражда видеонаблюдение по ул. "Пиротска", поправя се уличното осветление. "Изискваме наличието на полицейско присъствие", каза Савова.

Преди дни е възникнал бой между пребиваващите в същата сграда. Тогава дошла полиция и разговаряла със собственика в полицейската кола. Какъв е резултатът от тези разговори, обаче, не е ясно.

Антон Митков, заместник-председател на Агенцията за закрила на бежанците, обясни, че официално регистрираните в София чужденци са 3000. Оказа се, че агенцията не може да проверява дали бежанците се намират на адресите, които са обявили. Това прави само полицията.

Ако чужденците подадат сами адресите си в агенцията, тя може да ги проследи. Често адресите се повтарят. Имало случаи, в които на един адрес са регистрирани 20 души.

Митков увери, че на всички влизащи у нас чужденци се вземат отпечатъци. "Няма пропуски", каза той.

Последвайте канала на

4081 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.11.29 | 22:09

1
В този район на София е нещо ужасно!

Добави коментар

Водещи новини