Златанова: Няма писмо от ЕК за финансови ревизии по ОП "Околна среда"

  • 27 ноември 2013 16:34

  • 2157
  • 4
Златанова: Няма писмо от ЕК за финансови ревизии по ОП "Околна среда"
© Булфото

Не е пристигнало официалното писмо на Европейската комисия за възможните финансовите корекции по Оперативна програма „Околна среда”. Това каза вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида ЗлатановаЗинаида Златанова Зинаида Златанова е родена в София. Завършила е средното си образование в Немската езикова при изслушването си в Комисията по европейски въпроси към Народното събрание.

Председателят на комисията Младен Червеняков попита Златанова за това какви ще са възможните финансови корекции по ОП „Околна среда”. Имаме ли официално становище на ЕК за спиране на плащанията, попита Червеняков.

„Писмото се подготвя. Не е пристигнало при нас. След това ще представим план за действие – както в страната, така и в Брюксел”, отговори Златанова.

По отношение на споразумението за следващия програмен период Златанова уточни, че от ЕК са препоръчали повече внимание в областта на здравеопазването, на водите и отпадъците, на образованието, на информационно комуникационните технологии, конкурентоспособност и малки и средни предприятия, ВЕИ. До 13 декември корекциите трябва да се отразят, уточни вицепремиерът. Тя подчерта, че правителството ще се справи в срок.

Подготвя се унифициране на правилата на отделните управляващи органи по оперативните програми, каза Златанова. Лиляна Павлова от ГЕРБ попита за унифицирането на правилата на отделните управляващи органи.

„Бъдещите постановления, които ще са в сила от следващия програмен период, са в процес на разработване. Цели се улесняване на бенефициентите. До две – три седмици ще можем да ги обсъдим по-широко и с управляващите органи. По отношение на новите правила ще търся подкрепа и от парламента, за да може заедно да наложим на администрацията единство при прилагането”, отговори Златанова.
„Изработване на нов закон за еврофондовете за новия програмен период не стои на дневен ред. В момента запазването на основните структури по изпълнение и максимално близкото до сегашния програмен период е добро решение”, посочи вицепремиерът.

Проектът за софийското метро е приоритетен. Търсим начин да бъде финансиран, каза Златанова. Ивайло Московски от ГЕРБ попита дали за следващия програмен период се предвижда финансиране за третия метродиаметър на столичното метро. „При така заложения бюджет за ОП „Транспорт” има няколко задължителни проекта, сред които магистрала „Струма”. Около 600 млн. лв. остават като свободен капитал. Видно е, че в оперативната програма няма средства за столичното метро”, каза депутатът.

„Проектът за софийското метро е приоритетен. Търсим начин да бъде финансиран”, отговори Златанова. Тя уточни, че софийското метро се предвижда за финансиране по Европейския фонд за регионално развитие. Важно е да се мобилизират всички ресурси и то по координиран начин, каза още Златанова.

Последвайте канала на

2157 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2013.11.28 | 08:29

4
Е,защо толкова лъжи тогава, другарко Златанова?
БОЗДУГАН

2013.11.28 | 08:29

3
Няма значение за народа кой управлява от ГЕРБ , БСП , ДПС , СДС , НДСВ ! От зле по-зле става със всяка година ! Има значение само за тях , за да могат да крадат ползвайки властта ! Единствено АТАКА защитава народния интерес !
НАЦИОНАЛ------------ПРЕДАТЕЛ (АТАКИСТ)

2013.11.28 | 08:28

2
A TAKAAAAA, БАЙ МЕСТАНЕ , ОБЪРНИ МИ ХАСТАРА ОТ МУШКАНЕ , НО НЕ ЗАБРАВЯЙ И ДА СИ ПЛАЩАШ --БЕЗ ПАРИ НЕ БУТАМ НА НИКОГО !!! А ТАКАААААА. ПОБЕДА .

2013.11.28 | 08:28

1
Е тая па съвсем се осра в лъжите!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини