МВР изгони кандидат-бежанец, замесен в убийство

  • 27 ноември 2013 07:35

  • 3042
  • 6
МВР изгони кандидат-бежанец, замесен в убийство
© Булфото

Вътрешното министерство е разкрило, че един от кандидат-бежанците се е снимал на видеоклип как пребива до смърт човек с метален прът, а след това го застрелва. Друг беглец от арабска държава признал пред нашите власти, че е лежал в затвор в родината си, защото е убил сестра си, която нарушила религиозните закони, съобщи “Труд”.

Двамата са част от 12-те бежанци, които бяха изгонени от страната като застрашаващи националната сигурност. За да бъдат избегнати подобни случаи, МВР предлага промяна в процедурата по даване на статут. Ако кандидат е получил отказ, обжалван и потвърден от съд, той няма да има право да кандидатства отново, а ще трябва да напусне страната. В момента има случаи на хора, които се възползват от протяжната процедура и чакат повторно разглеждане на документите на “външен адрес” - извън лагерите.

Междувременно МВР планира преустройство на лагера в Харманли в център от затворен тип, който да може да приюти около 4000-5000 души. В него ще бъдат настанявани тези кандидати за хуманитарен и бежански статут, които трябва да бъдат проучени допълнително или застрашават по някакъв начин сигурността на страната. Там ще бъдат преместени и всички рискови чужденци, които в момента изчакват решение за статута си извън лагерите. В момента на частни адреси пребивават около 5000 кандидати за статут на бежанци. Част от тях ще бъдат вкарани в затворения център в Харманли, след промяната в закона.

Целите на МВР са да намали броя на хората, които пуска на наша територия до около 1000 на месец. Агенцията за бежанците ще трябва да се произнася доста по-бързо по преписките и да решава по 150 на ден.

Много граждани от Северна Африка подават молби до Държавната агенция за бежанците (ДАБ) с искане да се оженят у нас, съобщи вчера Димитър Киров, юрисконсулт в агенцията.

По интернет те се осведомявали, че България е много хубава, и посочвали, че искат да останат тук, за да се оженят и да си намерят работа. Зачестили и случаите, в които чужденци, получили отказ за придобиване на статут у нас, подават нови молби. Чакането продължава с години, докато в един момент се установи, че те напълно са интегрирани в обществото.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3042 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2015.04.01 | 11:01

6
ЗАЩО ТРЯБВА ДА ГИ ПУСКА НА НАША ТЕРИТОРИЯ ИЗОБЩО?

2015.04.01 | 11:01

5
Българските политици са страхливи и затова се нарушава закона. Не може всеки каналджия да прекарва през границата който си иска и това да се наричат бежанци.

2015.04.01 | 11:01

4
България бавно, но сигурно се превръща в Гаджалистан...

2015.04.01 | 11:01

3
Крайно време е управляващите да върнат затвора Белене.Всеки каналджия - 5 години в Белене.Емигранти със съмнителен произход - там в Белене поне 3 години,докато научи Евангелието на Матей на изуст и да декламира псалти.Тези,които на втората година започнат да се молят на Исус Христос и да се кръстат ще им се опрощават няколко месеца затвор.След това да ги връщат обратно за родината им,но след положен труд равностойностен на самолетните билети.
КАК ТАКА 1000 ЩЕ ПУСКАТЕ НА МЕСЕЦ БЕ

2015.04.01 | 11:01

2
КАК ТАКА 1000 ЩЕ ПУСКАТЕ НА МЕСЕЦ БЕ - ЗНАЧИ ДЪРЖАВАТА ОФЦИАЛНО КАЗВАН НА КАНАЛДЖИИТЕ ДО 1000 ПРЕСТЪПНИКА НА МЕСЕЦ НИ ГИ ДОКАРВАЙТЕ, ВЗЕМАМЕ ГИ - ЕЙ МРЪСНИЦИ ПРОДАЖНИ ВЕДНАГА ЗАТВОРЕТЕ ГРАНИЦАТА ИНАЧЕ НАРОДА ЩЕ ЗАРТВОРИ ВАС КЪДЕТО ВИ Е МЯСТОТО - В ЗАТВОРА - НЕЗАБАВНА МЕТЛА И ЕКСТРАДИЕАНЕ НА ТАЯ ПАСМИНА - КАК В СОФИЯ В ЕДИН ХОТСТЕЛ ЖИВЕЯТ 200 АЛГАНЕЦА - КАК И ЗАЩО - КАЖИ БЕ МВР-ТО - ВИ ЗА КАКВО СТЕ БЕ МАЙМУНИ - ДА ЯДЕТЕ БАНАНИ ЛИ?

2013.11.30 | 21:46

1
Не е лошо да има граждански патрули и по границата.

Добави коментар

Водещи новини