Лекарствата няма да поскъпват през зимата

  • 26 ноември 2013 08:57

  • 1512
  • 0
Лекарствата няма да поскъпват през зимата
© Getty Images/Guliver

Промени в Закона за лекарствата ще се опитат да спрат реекспорта, за да не страдат българските пациенти. В Гърция лекарствата са с доста по-ниски цени, въпреки по-високите заплати.

Какво пречи и у нас да стане така? На този въпрос замълчаха и повдигнаха рамене Маргарита Грозданова от НЗОК , Аделина Любенова, Българския фармацевтичен съюз (БФС) и д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването. И тримата тримата замлъкнаха. "Нищо не пречи", отсече Д-р Кацаров в "Добро утро България" по ТV7. "Само да се вслушаме в това, което си говорим и можехме да сме го направили още преди години. Просто не се слушаме един друг като говорим. С лекарствената политика няма да решим проблема със заплатата от 400 лв. каквато и политика да имаме това си стои като проблем. В Гърция 2,5 млрд. евро се реимбурсират лекарства", обясни д-р Кацаров.

Маргарита Грозданова от НЗОК пък обеща, че тази зима няма да поскъпват лекарствата. И това ще се спази, тъй като вече е готов нов Закон за лекарствата.

"В Гърция са по-евтини защото по-малко доплащат. Това е държавна политика. Защо у нас 56% от стойността на лекарствата да се плаща от всеки пациент, а в Гърция 13%. Има сериозен административен натиск да станат ниски, ама те са ниски и затова се случва този реекспорт", допълни Аделина Любенова. "Има търговци, без лицензи, най-вероятно, и това уведомление сега, което ще трябва да се пуска в Изпълнителната агенция за износ на скъпоструващи лекарства може да промени нещата. Говори се за едни 300 млн. лв. от този фонд, който е на принципа на солидарност е нарушен, защото тези пари за хората за лечение отиват в чужбина", допълни Аделина Любенова.

Маргарита Грозданова от НЗОК обясни, че санкциите за реекспрот ще са жестоки. За износ без уведомление глобите ще са от 10 до 20 000 лв., а при второ нарушение от 20 000 до 40 000 лв. "Последната година се създаде напрежение, защото аптеки и търговци си позволяват да правят този реекспорт. Печелят 4-цифрени суми, разликите са огромни", обясни Грозданова.

Последвайте канала на

1512 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини