Сирийчета тръгнаха на БГ училище

  • 23 ноември 2013 06:59

  • 1846
  • 3
Сирийчета тръгнаха на БГ училище
©

40 сирийчета вече учат в български училища, пише "Монитор". В момента 26 деца са разпределени в класовете от 1-ви до 4-ти в училището „Филип Станиславов” в София. Още осем деца учат в 6-и и 7-и клас, а други шест посещават подготвителни групи.

Така се осигурява интеграцията на децата в нормалните български училища, каза министърът. Общият брой на хлапетата, настанени в бежанските центрове, в момента е около 1500. Клисарова каза още, че министерството й е предоставило стари училищни сгради за настаняване на бежанците – в столичния квартал „Враждебна”, Елхово и Ковачевци. Тя добави, че ведомството е съдействало с доставяне на учебници за обучението на бежанци и че българските ученици били толерантни със сирийчетата. "Децата са толерантни, не правят разлика и не поставят граници между себе си и чужденците. Децата се оказаха по-отворени от нас. Благодарна съм, че и учителите не делят учениците си," коментира Клисарова.

От гледна точка на здравеопазването няма опасност заради идващи чужди граждани, успокои от своя страна здравният министър Таня Андреева. Тя припомни, че вече е започнала имунизацията на децата до 15 г. Според нея основният проблем в момента е, че в центровете за настаняване на бежанци хората са много повече от капацитета на сградите. Справка със Световната здравна организация показала, че противоепидемичните мерки, които се предприемат у нас, са същите като тези в Турция, където броят на бежанците е в пъти по-голям. Здравният министър поиска майките с деца и бежанците със специални нужди и заболявания да бъдат идентифицирани възможно по-рано, за да им бъде оказана навременна помощ.

Медици ще преглеждат имигрантите още на границата, за да се ограничи възможността да пренасят зарази. Над 200 бежанци вече са в регистрите на НЗОК, отчете пък шефката институцията Румяна Тодорова. 198 от тези лица са лекувани в болнични заведения, а 29 са преминали през лаборатории, т.е. са имали назначени изследвания, които са платени от касата. Тодорова напомни, че здравноосигурителните вноски на новодошлите са за сметка на хазната, като се поемат чрез бюджета на Държавната агенция за бежанците.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1846 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2013.12.20 | 22:36

3
ЗАТОВА ПЪК 2 МИЛИОНА БЪЛГАРСКА ГРАЖДАНИ НЕ СА ЗДРАВНООСИГУРЕНИ НО КАКВО ИМ ПУКА. ВАЖНО Е АРАБЕЛИТЕ ДА СА ДОБРЕ.

2013.12.20 | 22:36

2
Интегрирайте българските граждани останали без работа.Обяснете на бежанците положението,в което се намира България.

2013.12.03 | 14:18

1
Каква ингерация бе, махайте ги тези м а н г а л и от България. Тук са временно докато спре войната, после марш обратно!

Добави коментар

Водещи новини