Орешарски: Другата седмица получаваме помощ от ЕС за бежанците

  • 22 ноември 2013 13:49

  • 1154
  • 4
Орешарски: Другата седмица получаваме помощ от ЕС за бежанците
©

Приключи срещата на премиеръа Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 с върховния комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш, предаде репортер на Novini.bg. Двамата обсъдиха сътрудничеството на България и Върховния комисариат за бежанците за ефективно управление на миграционните процеси. В срещата участваха еврокомисар Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование и вицепремиера Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола.

Орешарски благодари за конструктивният диалог и заяви, че е запознал комисар Гутериш с проблемите на България. "Това е дин от най-важните проблеми, пред които е изправена България в момента. Запознах г-н Гутериш с всички аспекти на бежанската криза. Категоричен съм, че ние имаме решимостта да се справим с този проблем. Също така информирах Върховния комисар за всички действия, които се предприемат от страна на правителството", каза Орешарски. "Контролът по границите е засилен, особено срещу преминаващите незаконно емигранти. Проверките са много строги, най-вече срещу емигрантите със съмнителни мотиви. Получихме уверение от комисар Гутериш, че другата седмица ще получим обещаната ни финансова помощ от ЕС. Освен това ще получим и техническа помощ", завърши Орешарски. 

От своя страна комисар Антониу Гутериш заяви: "С премиера решихме да развием една програма за сътрудничество с българското правителство, за да помогнем на България да осигури защита и подкрепа на бежанците. Бих изразил моята висока оценка за дискусията, която имах с премиера Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 и вицепремиера Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола. Решихме да бъде изпратен технически екип, който да дойде в България другата седмица. Този технически екип ще има три основни задачи. Изграждане на капацитета на Агенцията за бежанците, да се прецезира и опрости процедурата, за да може да ускори процесът за получаване на статут на бежанец, и да се подкрепи правителството в различни аспекти за бежанското общество. Ще мобилизираме нашите ресурси и капацитет, за да реализираме най-належащите нужди", обясни върховният комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш.

Той помоли българското общество да бъде по-толерантно. Върховният комисар за бежанците обясни, че Португали също е имала проблем с бежански вълни и разкри, как неговата родина се е справила с този проблем. "Трябва да се води борба срещу ксенофобията. Медиите и социалните служби имат главна роля в тази борба. Бежанците не са терористи. Напротив. Това са хора, които бягат от тероризма. Те са много изстрадали", завърши Гутериш.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1154 4

Коментари 4

Добави коментар
make

2013.11.23 | 01:22

4
скрий се ве марионетко

2013.11.23 | 01:22

3
Които ще изядем и изпием добави Олигарски.
дупетат

2013.11.23 | 01:22

2
Охааа парички от европа предколедно
най

2013.11.23 | 01:22

1
айде най-после отдругата седмица започваме да крадем покрай бежанците това е телефонно обаждане на орешарски до сергей-гей-гей-гей

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини