Мъж ходи 20 дни с разкъсан далак, без да подозира

  • 21 ноември 2013 14:25

  • 3028
  • 0
Мъж ходи 20 дни с разкъсан далак, без да подозира
©

Цели 20 дни мъж ходи с разкъсан далак, без да подозира. Оцелява с божията помощ. И тази на хирурзите от "Пирогов".

"Бил съм на косъм. Това научих от лекарите, след като дойдох в съзнание след операцията. Сега се чувствам много добре. Като се прибера у дома, ще запаля свещи за лекарите и сестрите на болницата", развълнуван каза 71-годишният Илия Г. Вчера той бе изписан, пише Труд.

Мъжът се появил в "Пирогов" преди две седмици. Мъчели го гадене, повръщане и разстройство, но нямал издайнически болки в корема. Няколко дни по-рано обаче катастрофирал с опела си. "Докато правех завой на бул. "България", ме удари волво. Разтърсването не беше толкова силно, но коланът ме "придърпа" рязко. Явно така се е стигнало до травмата на далака. А в първите дни наистина не чувствах нищо. Пиех само леки болкоуспокояващи", разказа мъжът.

"Пациентът бе развил лек анемичен синдром, открихме, че има чревна непроходимост, а чрез ехографията видяхме една безструктурна зона в областта на далака. Т.е. на мястото на слезката не се натъкнахме на очертанията на органа, а на някаква формация. Самият далак пък въобще не се виждаше", спомни си д-р Кирил Христов. Той е хирургът от Втора хирургична клиника на "Пирогов", извършил спасителната за Илия операция.

За пациента обаче това не е първата сериозна интервенция. В миналото преживял поставяне на протеза при аневризма (б.р. - патологично разширение) на аортата и два байпаса на сърцето, заради които пък е на антикоагулантно лечение (терапия, намаляваща възможността за съсирване на кръвта и образуване на тромби). А това е доста важно за последвалото развитие на състоянието.

"Първо го поставихме на консервативно лечение и наблюдение. Но се наложи да го изследваме със скенер по спешност, който показа свободно подвижна течност в корема. А при приемането я нямаше. Видяхме и същата по-горе описана кръвна формация в областта на далака", описа хирургът. Резултатите наложили Илия да бъде опериран веднага. "По време на операцията открихме около 2 литра кръв в корема и един голям коагулум (б.р. - съсирек, маса от кръв) с големината на футболна топка, в който се намираше част от далака. А капсулата му бе обърната и разкъсана", каза още д-р Христов. Първоначално лекарите решили, че Илия е бил бит, после научили за удара. В крайна сметка отстранили далака и изчистили коремната кухина.

Илия лежал шест дни в реанимация, където бил поставен в медикаментозна кома. Постепенно се възвърнало съзнанието и нормалните му жизнени показатели. Лекарите го събудили и го преместили във Втора хирургична клиника.

"След това разпитахме близки дали е бил бит, но те не знаеха за такъв инцидент. Той ни каза за катастрофа. Според него тя била съвсем лека и му нямало нищо...", допълни хирургът. Той и колегите му обаче са категорични, че именно заради удара с предразполагащ фактор - противосъсирващата терапия, далакът се е травмирал и накрая се е спукал. А болният - се е появил в "Пирогов".

С подобни случаи (т.нар. двумоментна руптупа (разкъсване) на слезката, лекарите от института вече се срещат често.

Последвайте канала на

3028 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини