Погребаха митрополит Натанаил

  • 19 ноември 2013 16:08

  • 2813
  • 2
Погребаха митрополит Натанаил
©

Погребаха Неврокопския митрополит Натанаил в двора на митрополията в Гоце Делчев.

Хиляди миряни прииждаха, за да го изпратят в последния му път. На церемонията присъстваха висши духовници от страната и Гърция, районни кметове, политици и граждани. Игуменът на Зографския манастир в Атон Амвросий, бе сред свещенослужителите, които пристигнаха в Гоце Делчев, за да се простят с покойния.

Тленните останки на митрополит Натанаил бяха изложени за поклонение в църквата "Св. Богородица". Патриарх Неофит заедно с десетки епископи от Светия синод отслужиха заупокойна молитва. На обяд ковчегът бе изнесен от храма и премина в траурно шествие из града и завърши до новостроящата се сграда на митрополията. В нейния двор бе положено тялото на митрополита.

Церемонията, на която имаше засилено полицейско присъствие, закъсня повече от два часа заради прииждащите миряни.

"Тепърва ще оценяваме високото духовно дело и държавническа отговорност на нашия събрат, митрополит Натанаил", каза пред БНР професор Иван Желев, който е един от най-близките хора на Негово високопреосвещенство.

Стандарт Нюз припомня, че митрополит Натанаил почина тази събота след продължително боледуване. Дометиан Видински ще заеме мястото му в Неврокопската митрополия по решение на св. Синод.

Последвайте канала на

2813 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
0

2013.12.01 | 23:39

2
Това е секретен сътрудник „Благоев” на Първо главно управление на ДС от 1980 г. Колко ли съдби е предрешил този милиционер? А вие сега го оплаквате, хм заслужавате не комунизъм ами не знам какво явно ви харесва да ва еб@т
християнин

2013.12.01 | 23:39

1
Ако е бил наистина божи човек, смирен и добър, то нека почива в мир при Господ Бог. Ако ли не ще си получи заслуженото, има кой да го съди!

Добави коментар

Водещи новини