Лекари към мъжа с отрязана ръка: Сам си виновен!

  • 17 август 2011 13:13

  • 12383
  • 25
Лекари към мъжа с отрязана ръка: Сам си виновен!
©

Болният сам си е виновен за това, че се наложило да му отрежат ръката. До този извод стигнаха участниците в днешната пресконференция на варненската болница "Кардиолайф", след лечението в която се наложи да бъде отрязана ръката на пациент.

Пред журналисти в Националния пресклуб на БТА управителят на специализираната болница за кардиология във Варна доц. д-р Спас Спасков заяви, че няма основание да се демонизират нито метода на коронарографията, нито екипът в клиниката, извършил процедурата.

Медиците, лекували пациента, представиха пред журналисти хронологията от постъпването на Михалев на 8 юли до изписването му на 9 юли, съобщава БТА. Те посочиха, че коронарография, заради която се твърди, че пациентът е загубил впоследствие дясната си ръка, е изписана по необходимост и е извършена правилно. Това е диагностичен метод, чрез който се разбира дали в артериите има плаки или стеснения, а пациентът е предразположен към инфаркт и затова направихме процедурата, каза кардиологът д-р Ина Парашкевова. От клиниката отрекоха, че манипулацията е изписана, за да се източат пари от НЗОК.

Пациентът не е имал оплаквания по време на престоя си, а лекуващите го не са регистрирали нередности при извършените манипулации и проблеми в здравословното му състояние. Тридесет часа след като е бил изписан от болницата, Михалев се е върнал заради изтръпване на дясната си ръка. Тогава лекарите са го препратили към съдовата хирургия на болницата "Св. Марина" във Варна.

Екипът на клиниката заяви, че не могат да предполагат как са се появили усложненията на пациента, дали той е спазвал изискванията да не натоварва ръката си, както и какви действия са предприели колегите им от "Св. Марина".

От Националната пациентска организация в свое писмо до медиите определиха като цинизъм безпрецедентната загуба на крайник да се отдава на това, че пациентът е натоварвал ръката си и не е спазвал дадените му указания. От НПО осъждат грубо всички опити за прехвърляне на вина върху Милко Михалев и за манипулиране на общественото мнение.

Изпълнителна агенция „Медицински одит” вече направи проверка и констатира нарушения по случая, че още в началото не е снета подробна анамнеза на пациента и не са направени стандартните неинвазивни изследвания за уточняване на състоянието, посочва още в писмото си НПО. От организацията допълват, че в СБАЛК „Кардиолайф” ООД не е извършена прогноза на риска, както и оценка на лабораторните и образнодиагностични изследвания. Не е отдадено нужното внимание на придружаващите заболявания, като липсва и обсъдена диференциална диагноза. В медицинската документация не е отбелязано и наблюдение на ръката, на която е извършена интервенцията, което не е в съответствие с установените стандарти за наблюдение на пациента.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
12383 25

Свързани новини

Коментари 25

Добави коментар
123

2015.05.14 | 13:36

25
Абе лицемери като толкова са ви криви лекарите защо ходите при тях..защо не се оправяте сами !? Нали сте всезнайковци ...Не бъркайте лекаря с Бог !!!А тези които кълнат ..да паднат в ръцете на лекаря!!! Толкова прости и завистливи човечета има Божееее ! Аре ходете на врачки тогава , те нали са много "способни" !
ouen

2011.08.19 | 07:28

17
от 6 години не съм ходил по лекари така че има доста които са като мен

2011.08.18 | 23:11

12
Ами то затова хората спряха да ходят на лекари. Ако беше се поинтересувал малко, от година на година все по-малко хора посещават лекарските кабинети. За годишните профилактични прегледи, които УЖ са задължителни, въобще да не говорим. Иначе напълно подкрепям мнение No. 15 - ако нямаш някой наистина близък лекар, на когото имаш пълно доверие, по-добре въобще не се вясва човек в болница.
Мария Христова

2015.05.14 | 13:36

24
Наскоро една лекарка каза, че лекарски грешки са допустими, че всичко се случва, че на 10 една грешка е допустима, но ако тази ръка беше на синът на тази лекарка, дали щеше да й пука за останали 9, които са с две ръце?
emo

2014.05.08 | 18:59

23
proisvedeno v BG
SelskiqJedi

2011.10.04 | 18:37

22
Правиха ми операция на кръвоносните съдове - не на село...в града. В низшата столица във ВМА. Стесниха ми вената дет ми захранва уя, че като го надървех и 2 литра кръв отиваха в курецат и с останалите 10литра неможех да се справям, одех като дрогаж... НЕ СЕРИОЗНО СЕГА! От апендисит ще си умрем у градинката на тревата, но втори път в хирургия не стъпвам!
и

2011.09.18 | 09:45

21
Абе , кандидат доктор ли си къв си не те знам ама всички сме ходили по болници , мой приятел го утрепаха в Пирогов точно лекарите поради абсолютно нехайство така че няма какво да защитаваш нещо което е предварително загубено да не разправям и доста други истории за тях , а държанието им е като на мутри тъй че учи се и гледай първо ти да се възпиташ а после говори за пациентите щото като гледам от сега си ръгнал у гората
иван

2011.09.18 | 09:44

20
понеже лекарите винаги се изкарват невини,нека всички граждани да ги проклем заедно,бял ден да не видят,краката дя им отржат,след всякя смяна чужди обувки да намерят
Kru

2011.09.02 | 11:39

19
Гадини! И вие се наричате лекари! За такива като вас и доживотна ще е малко!
УУУУААААХХААХХАААА!!!!!!!

2011.08.24 | 00:16

18
Искам ДОКТОРИТЕ.Само ще си "говорим" УУУУААААХХААХХАААА!!!!!!!
e

2011.08.19 | 01:33

16
W WW. ORIGINALNI .BE --- ФУТББОЛНАТА ТЕННИСКА СЕЗЗОН 2011/2012 г.!!!

2011.08.19 | 01:32

15
bahti i naglite doktori, pedali, tiq ni mislqt za palni abdali...

Добави коментар

Водещи новини