Храни с изтекъл срок на годност в Бургаско

  • 17 август 2011 11:31

  • 748
  • 0
Храни с изтекъл срок на годност в Бургаско
© Булфото

228 проверки са извършени в търговската мрежа и заведенията за обществено хранене през изминалата седмица, съобщи д-р Даниела Кепекова, началник отдел „Контрол на храни” в Регионалната агенция по безопасност на храните.

Проверени са хипер и супермаркети, специализирани магазини, обекти за обществено хранене, обекти за търговия на едро. Съставени са 37 акта относно несъответствие на придружаващи храните документи, храни с изтекъл срок на годност, такива без етикетировка и маркировка и липса на здравни свидетелства.

Установени са и случаи на обекти, които не са подали заявления за регистрация, т.е. извършват дейност без тя да е регламентирана и регистрирана по реда и условията на чл. 12 от Закона за храните. При проверките са установени храни с изтекъл срок на годност и такива без етикетировка и маркировка, което ги прави негодни за консумация и не дават информация на потребителя. Възбранени са общо 229 кг продукти от животински произход, от които месни продукти – 184 кг, яйца – 3 кг или 44 бр. и риба – 42 кг. Рибата е конфискувана като улична търговия на открито.

Възбранени и насочени за обратно изтегляне от фирма-производител, поради съхранение на продукти в нерегистриран по Закона за храните обект, но продуктите са с коректна етикетировка и маркировка, са общо 6787 кг млечни продукти. Те са възбранени и са насочени за обратно изтегляне от фирмата производител поради това, че се съхраняват в склад, който няма условия и регистрация.

Последвайте канала на

748 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини