Сирийските кюрди обявиха създаването на преходно автономно управление

  • 12 ноември 2013 22:22

  • 2042
  • 1
Сирийските кюрди обявиха създаването на преходно автономно управление
©

Кюрдите в Североизточна Сирия обявиха днес създаването на преходно автономно управление, след като взеха значителна преднина пред джихадистките групи в района, предаде БТА, цитирайки АФП. 

Тяхно комюнике беше огласено след обсъждания в Камишли, град с преобладаващо кюрдско население, четири месеца след като кюрдските ръководители в Сирия обявиха намерението си да създадат временно правителство. По силата на това решение кюрдският район в Сирия е разделен на три зони, като всяка от тях има свое местно събрание, както и представители в регионален изпълнителен орган. В комюникето се обявява "създаването на временно гражданско управление за района Западен Кюрдистан/Сирия". Всички местни групи се събраха на двудневна среща в Камишли, където обсъдиха предложения от основната сирийска кюрдска партия проект за преходно гражданско управление, се казва в текста. Първостепенна задача на преходното управление ще е да подготви закони за местните избори и да подготви общите избори, но то ще се занимава също с политически, военни и икономически въпроси, както и въпросите на сигурността в района и в Сирия, посочва комюникето.

След изтеглянето на сирийските правителствени сили в средата на 2012 г., кюрдските райони в Северна Сирия се управляват от кюрдски местни съвети. Изтеглянето бе възприето като тактика, чиято главна цел е да насърчи кюрдите да не се съюзяват с бунтовниците. Преди няколко месеца избухнаха боеве между кюрдски бойци и джихадисти, но през октомври кюрдските сили завзеха много важен граничен пункт на границата с Ирак. Кюрдите представляват около 15 процента от сирийското население и са съсредоточени главно в северната част на страната.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2042 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
смърт за турция

2013.11.19 | 14:21

1
Да не забравят и от турция да си вземат законните територии!

Добави коментар

Водещи новини