Експерти: Трябва перо в бюджета за бежанците (видео)

  • 11 ноември 2013 13:40

  • 2554
  • 9
Експерти: Трябва перо в бюджета за бежанците (видео)
© Булфото

На кръглата маса за бежанците участваха представители на академичните среди, на различни министерства, на неправителствения сектор. Проблемът засяга всички на и смятаме, че всички имат специална роля в изграждането на комплексни програми и в търсенето на решение на въпросите, които ни засягат. Това каза на Кръгла маса по проблемите на бежанците Йордан Болжилов от Софийски форум за сигурност.

По думите му трябва да се вземат мерки и за да се ограничи бежанският поток, и за проблемите на тук пребиваващите бежанци. Според него трябва специално перо в държавния бюджет, което да покрие техните нужди, трябват мерки от всички институции. За да не се натовари бюджета на общините, трябва специално перо в държавния бюджет.

По проблемите на интеграция на бежанците винаги трябва да има широка дискусия, а академичните среди могат да бъдат добър медиатор, заяви проф. Хаджитодоров от БАН.

В последно време се нагледахме на много дезинформирани случаи, които не водят до нищо градивно, а само вгнетяват напрежение в обществото, заяви комисар Андреев от Дирекция "Миграция" към МВР. Според него трябва да мислим какво да направим с прииждащите бежанци.

На Кръглата маса стана ясно, че само около 55% са сирийците от всички нелегални емигранти у нас. Втората вълна бежанци ще са от Авганистан, от Мали. Бежанският проблем тепърва предстои пред държавата ни. Предприети са наобходините стъпки за издаване на необходимите пасавани за екстрадиране на бежанците. Проблемът е, че трябва бежанците сами трябва да изявят желание да се завърнат.

Нормалното поведение по отношение на бежанците е абсолютно необходимо. Това е възможността всеки един, получил статута на бежанец, да е възможно свободно да се придвижва из страната и да се установи на дадено място. Обществото ни е толерантно към бежанците и това, което става в момента, е странно. Това обясниха в отговор на въпрос за случаите на нападение срещу бежанци от последно време.

Последвайте канала на

2554 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2013.11.12 | 18:52

9
АВганистан не се ли пише с "Ф"?
DEVIL-JIN

2013.11.12 | 18:52

8
Пак нищо няма да направят,симулират дейност.Продали са си душите на дявола отдавна,и пак ние Българите ще им берем гайлето.

2013.11.12 | 18:52

7
Точно по тази причина ги и мъкнат тук. Значи сега ще изтеглят още един милиард заем за справяне с кризата. Ще подхвърлят някоя пара на бежанците, а останалото 99,9 % в джоба. А народа да се оправя с борча и главорезите от сирия !!!
Вижте Гърците и се поучете

2013.11.12 | 18:51

6
затваряне на границата и депортиране на всички нелегални нарушители влезли незаконно в БГ Отношението на гръцките власти към бежанците е брутално и незаконно - твърдят от правозащитната организация "Про азил". Случвало се e бежанците дори да бъдат измъчвани, сочи проучване, цитирано от Дойче веле. Европейската агенция за охрана на външните граници Фронтекс и Гърция масово връщат бежанците, пристигащи в страната през турската граница - се казва в изследване на правозащитната организация "Про азил". Съгласно събраните данни - служители на специалните части задържали пристигналите на гръцка територия бегълци без да ги регистрират, след което в противоречие със закона ги отпращали обратно към Турция. А специалните части на гръцката брегова охрана връщали бегълците в турски териториални води. Повечето анкетирани казват, че са били подложени на издевателства. В случаите, в които бежанците били връщани от остров Фармакониси, "издевателствата спрямо деветима серийци са граничили с мъчения", се заявява в проучването. През последните 13 месеца правозащитната организация е анкетирала 90 души в Турция, които поне веднъж са били отпращани от гръцката граница. Над половината от разпитаните са били сирийци, някои от които са били връщани многократно от гръцките сили за сигурност. Жертвите на "Посейдон" Един 20-годишен сириец, например, разказва следното за сблъсъка си с гръцките граничари край остров Самос: "Те носеха черни униформи и маски, можехме да виждаме само очите им. Стреляха 3-4 пъти във въздуха, след което се качиха на борда. Накараха ни да коленичим и да сложим ръце на тила. Взеха ни парите, изхвърлиха мобилните ни телефони и багажа ни в морето". Лодката била върната в турски териториални води, след което моторът ѝ бил повреден.

2013.11.12 | 18:51

5
ЗАЩО НИ УБЕЖДАВАТ ЧЕ ТОВА СА БЕЖАНЦИ КАТО НЕ СА?

2013.11.12 | 18:51

4
В МАЛИ И АФГАН НЯМА ВОЙНА. КАКВИ БЕЖАНЦИ?

2013.11.12 | 18:51

3
В САЩ НЕ Е НУЖНО ДА ИЗРАЗИШ ЖЕЛАНИЕ АКО СИ НЕЛЕГАЛЕН ЗА ДА ТЕ ЕКСПУЛСИРАТ, НИТО В ЕС. ПРИ НАС КОЕ Е РАЗЛИЧНОТО?
тт

2013.11.12 | 18:51

2
Трябвало имигрантите сами да изразят желание да се завърнат. Тези за толкова малоумни ли ни вземат?

2013.11.11 | 20:47

1
АБЕ ЧАКАТ СЕ 90 МИЛИОНА ЕВРО ЗА ИМИГРАНТИТЕ ТОВА Е ЗОРА!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини