Сирийските ВВС овъглили с напалм десетки деца

  • 11 ноември 2013 09:27

  • 1731
  • 2
Сирийските ВВС овъглили с напалм десетки деца
©

Сирийските въздушни сили са убили десетки деца в училите, хвърляйки „наподобяваща напалм бомба“, това се твърди в доклад на правозащитната организация Human Rights Watch.

Зверството е било едно от 56-те атаки „огнени“, извършени от въздушните сили на президента Башар Асад между ноември 2012 и септември тази година, добавят правозащитниците. Според тях при атаките са убити 41 мирни граждани, ранените са 71.

Human Rights Watch ще представи доклада си Конвенция за определени конвенционални оръжия в Женева тази седмица. Очевидци на въпросната атака по училището, станала през август, разказват, че изтребител няколко пъти е прелетял над главите им, все едно, че е търсил определена цел, след което е хвърлил бомбата.

Повечето ученици са се приготвяли за изпити в сградата, разположена до Алепо, в северозападната част на страната. Според доклада, видян от „Съдни Таймс“, най-малко 38 души, сред които много деца, са били убити при нападението. Други 44 са били ранени от бомбата, която е съдържала химикал, подобен на напалма. Лекар, грижил се за пострадалите в полева клиника, разказва „ударът порази разположено наблизо училище. Бяха някакви химикали, наподобяващи напалма и причиняващи изгаряния“.

Мери Уархам от отдела за оръжията на Human Rights Watch казва в доклада, че бомбата е била с тегло около 500 килограма и е съдържала гориво, подобно на напалма. Старшият изследовател на организацията Бони Дочерти заяви пред „Сънди Таймс“, че при подобни атаки има огромен риск от дълготрайни телесни повреди във вида на обезобразяване. „Това са едни от най-лошите рани, които някога съм виждала“, добавя тя.

Употребата на запалителни оръжия срещу мирни граждани е забранена с протокол от 1980-та година на Конвенцията за определени конвенционални оръжия. Сирия не е страна-членка по споразумението.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1731 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
гошо

2013.11.18 | 09:18

2
Това твърдение от зависими от евреите ли е или не?Въпросът е риторичен.Всички знаем отговора,но си траем.

2013.11.18 | 09:18

1
Absolutno e laja......stiga lajiiiiiiiiiiiiiii.......

Добави коментар

Водещи новини