Комисар по човешките права не одобрява затварянето на границите

  • 06 ноември 2013 07:31

  • 1093
  • 5
Комисар по човешките права не одобрява затварянето на границите
©

Комисарят по човешки права към Съвета на Европа не одобрява идеята за затварянето на българската граница. В интервю за БНТ комисарят определи строежа на стена по границата с Турция като неефективен и скъп метод за предотвратяване влизането на бежанци. Той се обяви и срещу затварянето на бежанците във временни центрове.

В действията си, свързани с бежанците, България не бива да забравя, че трябва да спазва международното законодателство, става ясно от думите на Нил Муйжниекс.

"България има международни задължения според Конвенцията за бежанците. Тя не може да затвори границата си нито с Турция, нито с която и да е друга държава. България трябва да разглежда индивидуално молбите за убежище и затварянето на границата ще бъде нарушение на тези задължения", заяви за БНТ Нил Муйжниекс - комисар по човешки права към Съвета на Европа.

Изграждането на стена по част от границата с Турция едва ли ще е ефективно, смята комисарят.

"Стените са неефективни, много са скъпи. Хората ще намерят начин да ги заобиколят, често новият маршрут е по-опасен. Много по-добре ще бъде, ако парите за стената се използват за подобряване на условията в приемните центрове и за финансиране на мерки за интеграция", добави комисарят по човешки права към Съвета на Европа.

Муйжниекс се обявява и срещу затворените центрове за задържане на бежанци, издръжката им е скъпа, а са неефективни. През декември комисарят ще бъде в България, за да се запознае на място с обстановката.

Представителят на Съвета на Европа - организация на 47 страни от континента, която има за цел да обединява държавите и да се бори с нарушенията на правата на човека, публикува доклад за миграцията и правото на свободно движение. В доклада България е спомената с няколко примера за лошо отношение на властите, например с отнет паспорт на човек, който дължал пари на друго частно лице. Като цяло документът препоръчва на всички държави да направят промени в политиката си към имигрантите, защото почти навсякъде има нарушения на правата на пристигащите.

Последвайте канала на

1093 5

Коментари 5

Добави коментар

2013.11.06 | 19:10

5
Абе я да дойде този и да се оправя на място. Лесно е да се говори от нам къде си и да си взема заплатата. Аз пък казвам че и това им е много на имигрантите - никой не ги е канил тука и ще търпят - като не искат да търпят да си ходят. Нали по телефоните си веднага ще кажат на хилядите си роднини там че тука има глупаци да ги хранят и гледат. Тези пари дето ги трошят за тях трябва да се дадат на нашите бедни хора.
Хелзинският комитет

2013.11.06 | 19:10

4
Българите са издръжлив народ и мойе още много да издържат. Особено младите момичета.
Студент

2013.11.06 | 19:10

3
Нека им се осигури коридор да преминават през страната. От турската граница с превоз директно да се закарат на сръбската, румънската... Винаги ни ползват за буферна зона...
Е - Ник

2013.11.06 | 19:09

2
Не ни стига халът, на който сме, ами и разни европейски кабинетни сухарени чиновнически плъхове ще ни дават акъл!!! Искат вече и в тоалетните ни да надничат какво правим... Стига вече! Айде нямаме нужда! Нямаме зор за вас, както и вие нямате грижа за нас! Добро от Европата не сме видяли!!!
bre

2013.11.06 | 19:09

1
ами да ги вземе у тях си, няма да плачем за тях. Без туй най-вероятно е хомо, като повечето чиновници в ЕС, така, че и манафите ще му се радват

Добави коментар

Водещи новини