Отново символичен лекарски протест в Пловдив

  • 01 ноември 2013 14:16

  • 1296
  • 1
Отново символичен лекарски протест в Пловдив
©

Символичен предупредителният протест проведоха между 12.30 и 13.00 часа лекарите пред Университетската болница в Пловдив. Пред входа на хирургичния блок на „Пещерско шосе“ се събраха около 20-ина лекари, като към тях се присъединиха медицински сестри, специализанти и лаборанти. На стената до входа на болницата бе поставен лозунг с надписи „НЗОК на хората“ и „Върнете ни 2-та милиарда“.

Поводът за протеста ни е предложения проектобюджет за 2014 година и моментното изпълнение на бюджета на НЗОК за тази година, каза д-р Георги Кръстев от Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Пловдив. Той формулира и основните искания на пловдивските лекари. Те настояват за незабавна отмяна на методиката за финансиране на дейностите по съответните пера.

Нека депутатите да изпълнят своите предизборни обещания, както и подписаните договори с БЛС за едно по-добро и качествено здравеопазване, призова пред журналисти д-р Кръстев. Той отправи и апел към лекарите-депутати в 42-то Народно събрание да не одобрят проекта за бюджет за здравеопазване за следващата година. От лекарската колегия в Пловдив застават зад позицията на синдикатите, които категорично отхвърлиха предложения проект за бюджет.

Ние сме тук, за да засвидетелстваме позицията си, защото лекарското съсловие винаги е имало активна гражданска позиция, каза проф. Стефанов от Клиниката по анестезиология и интензивно лечение. По думите му, не е възможно здравеопазването да не е доминантно за управляващите, независимо от коя партия са. Искаме да можем да осигурим на нашите пациенти адекватно и добро здравеопазване, но това става все по-трудно, а с новия бюджет ще стане и невъзможно, каза още проф. Стефанов. Той заяви, че не иска да се стигне дотам, че да бъдат връщани пациенти.

Незаплащането на всички дейности предизвестява една катастрофа на болницата, защото се увеличават задълженията. Протестираме за нашите пациенти, за здравето на народа ни, заяви д-р Красимир Янев от структурата на КНСБ към Медицинския университет и УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив.

Специализантът по неврохирургия Мартин Мойнов каза, че всички колеги се подкрепят. Той смята, че медицинските кадри са доста ограничени и фактор за това е емиграцията в сферата на здравеопазването.

Последвайте канала на

1296 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.11.01 | 17:24

1
чакаи ти кумунист да изпълнява обещания ...

Добави коментар

Водещи новини