Градче за първи път ще се радва на зимно слънце

  • 31 октомври 2013 20:08

  • 3997
  • 0
Градче за първи път ще се радва на зимно слънце
©

Жителите на изолираното градче Рюкан в южна Норвегия, за първи път ще се радват на зимно слънце. Това ще стане благодарение на огромни огледала, съобщи denverpost.com.

Планините, които обграждат градчето, са далеч от Хималаите, но са достатъчно високи, за да лишават 3500 души, населяващи мястото, от пряка слънчева светлина през шест месеца от годината. Това е идея, стара повече от век, от времето на самото зараждане на Рюкан - да се инсталират огледала на 400 метра височина, за да могат те да отразяват слънчевите лъчи към централния площад.

5 милиона крони (615 000 евро или 849 000 долара) са инвестирани за проекта – четири милиона от спонсори – и сега три огледала по 17 кв.м. се издигат над северната страна на Рюкан. Огледалата ще се управляват от компютър, така че да следят слънчевата светлина и да я отразяват към площада, осветявайки 600 кв.м. елипсовидна площ. Тържественото откриване е предвидено за следващата седмица в зависимост от метереологичните условия.

Освен че жителите се чувстват по-добре, местните власти се надяват благодарение на медийния интерес да увеличат броя на туристите и приходите от туризъм. Окуражен от очаквания туристически интерес, Рюкан се надява да бъде включен в листа със Световното Наследство на Юнеско като пример за човешкия индустриален гений.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3997 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини