Йелоустоун крие двойно повече магма

  • 30 октомври 2013 07:56

  • 3179
  • 0
Йелоустоун крие двойно повече магма
©

Под древния супервулкан Йелоустоун в САЩ има два пъти повече магма, отколкото се смяташе преди.

Нови геофизични данни сочат, че резервоарът с магма под спящия супервулкан има размери около 20 на 80 километра, пише Nature News, като се позовава на доклад от годишната среща на Американското геологично общество.

Обемът на резервоара с магма е уточнен от геофизика Робърт Смит от университета в Юта въз основа на сеизмични вълни, пише inews.bg.

Като анализирал разпространението на сеизмични вълни от повече от 4500 земетресения, изследователят определил къде точно преминава границата между участъците от земната кора с различна плътност. Тези данни посочили двойно по-голям размер на горещия участък в сравнение с предишни оценки.

Именно поради големия обем материал, който може в случай на изригване да се излее върху повърхността, Йелоустоун е признат за супервулкан – този термин официално се използва за обозначаване на потенциални източници на изригвания с обем над хиляда кубически километра (включващи не само лава, но и пепел).

Изригването на супервулкан е способно да доведе до глобални климатични изменения, а също до разрушения на обширни територии. За сравнение едно от най-силните изригвания в новата история, на вулкана Пинатубо през 1991 г., е съпровождано с изхвърляне само да десет кубически километра вещество, но е довело до намаляване на средната температура на планетата с 0,5 градуса.

Смит подчертава, че опасността от изригване е второстепенна спрямо риска от земетресения. Супервулканът Йелоустоун е изригвал за последен път преди два и половина милиона години. Серия изригвания е оставила на повърхността гигантски калдери, но повторението на такива катастрофални събития е слабо вероятно.

Слаби трусове на територията на Йелоустоунския национален парк се наблюдават буквално през няколко секунди. Периодично тук има и големи земетресения – през 1959 година земетресение с магнитуд 7,3 по Рихтер е отнело живота на 28 души, припомня Lenta.ru.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3179 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини