Работодателите скочиха срещу повишаването на минималната работна заплата

  • 29 октомври 2013 12:52

  • 1813
  • 6
Работодателите скочиха срещу повишаването на минималната работна заплата
©

От Асоциацията на индустриалния капитал в България се обявиха против увеличаването на минималната работна заплата с 10 на сто. Това коментира председателят на асоциацията Васил Велев по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Експертът уточни, че с увеличаване на минималната работна заплата се създава опасността тя да се приближи много близко до средната и за различен труд ще се плаща с еднакво възнаграждение. Това от своя страна не стимулира повишаването на квалификацията, убеден е Велев.

„Не приемаме позицията „който не може да плаща 340 лв. минимална заплата, да затвори предприятието". То е много вероятно така да се случи на много места, но това не е решение при над 400 000 изгубени работни места през последните години и безработица от реално 20 на сто", коментира Велев.

„Разберете, че ни всички ходят по жълтите павета и плащат по една минимална заплата за вечеря", призова председателят на АИКБ. Има региони в страната, където хората изкарват средна заплата от 380-400 лева в икономически дейности като текстил, някои видове услуги, селско стопанство, туризъм, каза той. И попита защо трябва да се изправят работодателите пред решението дали да минат в сивия сектор, или да затворят предприятието.

Ръстът на минималната заплата за последните две години е над 40 на сто при ръст на брутния вътрешен продукт под 2 на сто. Не може с решение на ръководството да станат хората по-богати, подчерта Васил Велев.

В момента минималната работна заплата е 310 лева и се предвижда тя да се увеличи с 30 лева догодина. Според социалният министър така хората с минимални възнаграждения ще получават разполагаем доход от 266 лева, който ще е малко по-висок от линията на бедност за страната.

Последвайте канала на

Novini.bg
1813 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
AK 47

2014.11.18 | 09:38

6
Законодателството относно тези помощи за ромското население трябва да се промени. Те не плащат никакви сметки, а само смучат от държавата. Не се изразявам шовинистично, това са факти. Естествено е работодателите да се противят, това им бърка директно в джоба, а работниците кучета ги яли...
666

2014.11.18 | 09:37

5
господа малоумници(управляващи,измислени икономисти,Асоциацията на индустриалния капитал и др.)на хората им писна да се въртят във този омагьосан крък.Любимотови оправдание нисък ръст на БВП.Какво означава БВП на прост език- мярка за количеството произведени стоки и услуги за определен период от време в даден географски район.До тук добре но идва въпроса как и на кого ще го продадем всичко това като хората нямат пари.Господа лично аз ви разбирам че ви е трудно да се откажете от големите печалби охолния живот и скъпите коли но не палнете главите на хората с глупости обяснени по възможно най-сложен начин с икономически простотии и термини за да не бъдат разбрани от повечето хора.Просто можеше да го кажете например така: Нещата стоят така.ДА ГО ДУХАТ БЕДНИТЕ И УБИКНОВЕННИТЕ ХОРА.МАЙНАТА ИМ ДА МРАТ.ЯВНО ТЕ СА БИЛИ НЕПОСЛУШНИ И ТЯХ ГОСПОД НЕ ГИ ОБИЧА

2014.11.17 | 16:12

4
Да почнем даим плащаме за това чеса ни наели на работа, като неможат да осигорят нормална заплата,егати рабтодателите
FiFo

2013.10.30 | 06:12

3
В България 2000 лева ми стигат щом на мене ми стигат а пък аз съм расипия това значи че минималната заплата трябва да е наи малко 1000 лева за да се живее нормално особено хора с по 3-4 деца ако им влизат 2 бона минимални заплати смятам че ще има прираст в населението и тая заплата е съвсем реална немже в Англия,Германия,Испания минималните заплати да са над 1000 евро а в Бг да не е 1000 лева.

2013.10.29 | 20:57

1
Абе то никой не се хваща на работа за по-малко от 700-800, щото то няма смисъл - ако ще е "минимална" по-добре на социални помощи да си караш и да си клатиш краката както правят циганите. Друг е въпроса, че хората МАСОВО ги осигуряват на 350 МАКС. Ама сеш се ако я дигнат МРЗ на 1000 лва кви помощи трябва да даваме на циганите?!

2013.10.29 | 21:41

2
Но, все пак Господ гледа. И преценява, и Наказва. Кога? Като му дойде времето. Как? Само той си знае, защото е Справедлив.

Добави коментар

Водещи новини