Румъния започна строителство на база от ракетния щит на САЩ

  • 28 октомври 2013 19:16

  • 1600
  • 4
Румъния започна строителство на база от ракетния щит на САЩ
©

В Румъния бе направена символичната първа копка на изграждането на база, която ще бъде част от оспорвания от Русия американски щит за противоракетна отбрана. Плановете са през 2015г. да заработи базата Девеселу, в която ще има радар и ракети прехващачи SM-3, пише "Дневник".

Вашингтон обяснява, че това са ракети за отбрана, а не за нападение и че ще са насочени само към ракети, идващи от вражеска сила. Като основна заплаха се има предвид Иран, но гневните реакции идват основно от Русия.

Пентагонът обяснява, че щитът, известен като Aegis Ashore System, е отговорът на НАТО срещу "растящата заплаха от разпространяването на балистични ракети в Близкия изток" и че ще пази и европейските партньори на САЩ.

"Това е сериозно партньорство със САЩ. Това е първият подобен обект, разполаган в Източна Европа", каза министърът на отбраната Мирча Друза.

В понеделник външният министър Сергей Лавров каза, че "противоракетната отбрана остава горещ въпрос", а руската позиция е добре известно. "Готови сме на конструктивен диалог със САЩ и НАТО и са сме отворени към намирането на компромис, но и нека да няма претенции, че няма какво да се променя в американската система за балистична защита, че не е срещу Русия и че само с говорене нещата ще се уредят."

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1600 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
1.3.1.2

2013.11.03 | 14:41

4
То,че тоя щит го изграждат срещу руснаците,си е напълно така!Имат правото да се притесняват!Въпросът е,че с тия СРС-та дето излязоха наяве американците си вкараха голям автогол и сега европейските комуняги ще наберат голяма скорост!Хоп,пак при Русия,след няколко години,хоп пак при Америка!Куклата на конци - Европа!

2013.11.03 | 14:40

3
Тия румънци са същите идиоти като нас. Щом искат към тях да са насочени ядрени глави да си строят щита, малоумници. Те руснаците, ще стоят и ще гледат и ще чакат да ги заградят, по-вероятно е да ударят първи.

2013.11.03 | 14:40

2
От руснаците ПРО не може да те опази, но ние сме приятели с тях и те ни пазят от турците. Европа се еманципира от САЩ, така че това про няма бъдеще. Освен това брикса е по-силен от щатите. След 10 години ще ги изгонят от Европа въпреки опитите има да се противопоставят чрез ислямизация.
НАЦИОНАЛ----------СОЦИАЛИСТ

2013.11.03 | 14:39

1
СЕГА СМЕ ОБГРАДЕНИ ОТВСЯКЪДЕ С ВРАГОВЕ! ОТГОРЕ НА ВСИЧКО МИ ПОДСЛУШВАТ ТЕЛЕФОНА КАТО НА МЕРКЕЛ И ОРЕШАРСКИ :d

Добави коментар

Водещи новини