БЛС на бунт срещу НЗОК

  • 27 октомври 2013 06:45

  • 1807
  • 0
БЛС на бунт срещу НЗОК
©

Българският лекарски съюз се опитва да разбуни директорите на болници срещу Националната здравноосигурителна каса, като ги подучва да не подписват анекси към договорите си с нея до края на годината, пише в. Монитор.

Това става ясно от писмата на пет колегии на съсловната организация до мениджърите на най-големите лечебни заведения в страната. Обръщаме се към вас с молба да не подписвате унизителните параметри, предлагани ви от съответните районни каси на базата на неадекватни решения на Надзорния съвет на НЗОК от 15 октомври 2013 година. Това се казва в апела на районните колегии на съсловната организация в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора до директорите на лечебни заведения. В тези градове са концентрирани университетските и структуроопределящите многопрофилни болници в страната.

Те призовават до вторник да се проведат управителни съвети на регионалните колегии на БЛС съвместно с представители на пациентските организации. Ако директорите послушат БЛС, лечебните заведения не биха могли да си получат средствата и на практика няма да имат средства за лекарства и консумативи за болните. Това означава, че когато ни приемат за хоспитализация, ще трябва да си носим лекарства и чаршафи, както през кризисната 1995-1996 година.

На 320 млн. лева възлизат дълговете на болниците към септември. Лекарите занапред да работят само по един договор с Националната здравноосигурителна каса. За това пък настояват браншовиците в здравеопазването, като мярка срещу източването на финансовата институция, съобщи председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Всеки доктор може да има много договори – трудови или граждански, да работи на няколко места, но само един с касата, за да не се разпиляват средства.

Обичайна практика сега е медик да получава пари от нея веднъж като болничен лекар, втори път като специалист в доболничната помощ, а е възможно и на половин трудов договор с НЗОК в трето здравно заведение. Същевременно той препраща пациентите от кабинет в кабинет на прегледи и консултации, за да вземе повече пари от финансовата институция, поясниха браншовиците. Като пример за това те посочиха лекар, който е имал 7 договора с медицински центрове и лечебни заведения по едно и също време.

Националната агенция за приходите да вкара здравноосигурените в електронен регистър, за да е ясно по всяко време дали човек си е платил вноските, или не е осигурен. Тази мярка срещу източване на касата с лечение на здравнонеосигурени предлагат още от Българската стопанска камара.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1807 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини