Местят шосето на властта

  • 26 октомври 2013 08:55

  • 2187
  • 0
Местят шосето на властта
©

Майстори ще преместят скоро шосето на властта. Трасето към кв. "Бояна" в София ще бъде променено заради ремонт на бул. "България", пише "Стандарт".

Столична община планира кръстовището с бул. "Гешов" да бъде изградено на две нива, като горното ще е с кръгово движение. Фирмата изпълнител ще е "Балканстрой". А реконструкцията ще струва 21,484 млн. лв. Финансирането е осигурено от бюджета на общината и със заем от Европейската инвестиционна банка.Горната част на кръстовището ще е стоманенобетонна конструкция, закачена на специални въжета. В долното ниво няма да има ляв завой, а на бул. "Гешов" срещу Центъра по хигиена ще има надлез за пешеходците, за да бъде премахнат светофарът там. Тролеите с номера 2 и 9 ще продължат да се движат, трамвай -7 също. Реконструкцията трябва да е готова през пролетта на 2014 г. С нея се затваря рингът, който ще ускори придвижването на автомобилите в столицата и избягването на задръствания.

Кръстовище на две нива ще има и при Семинарията в столицата. Естакадата, която ще минава над Симеоновско шосе, ще осигурява директно трасе за превозните средства по бул. "Яворов" към бул. "Никола Вапцаров". В пиковите часове преминаването ще отнема не повече от две минути. Междувременно стана ясно, че в общината се обмисля идея големите булеварди в София да минат на "годишен абонамент" за поддръжка. Идеята е срещу определена сума фирмите не само да изливат нов асфалт, а щом се отвори нова дупка, да я запълват веднага. Иначе в договорите им ще пише, че ги грозят глоби. Фирмите, наети за ремонт, ще отговарят не само за настилката, но и за тротоарите, мантинелите, шахтите и оттоците. За кърпенето на дупки кметството всяка година заделя около 25 млн. лв.

Междувременно забраненото влизане на превозни средства по бул. "Самоковско шосе" (покрай автокъщите на Горубляне), който се използваше от всички отиващи към Горубляне, Панчарево, Коколяне и т.н. затруднява вече дни наред входа и изхода за столицата по магистрала "Тракия". Пътната връзка бе предпочитана и от част от живеещите в ж.к. "Дружба" 2 и комплекс "Цариградски". В столицата се чака още да започне строежът на пробив на бул. "Тодор Каблешков", както и освежаване на "Ботевградско шосе", булевардите "Владимир Вазов", "Мушанов" и "Възкресение" в кв. "Овча Купел".

Проблеми с движението ще има и заради старта на строителството на кръговото над Лъвов мост. Проектът предвижда историческият мост и паметниците с лъвовете да бъдат запазени. На второто ниво ще има два тунела - северен и южен по бул. "Сливница", които ще осигуряват директното движение в двете посоки - към Сточна гара и ул. "Опълченска". Пешеходците ще минават по два нови моста над реката, както и пешеходен тунел на нивото на метрото, което вече се движи под Лъвов мост.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2187 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини