Смениха аортни клапи без операция

  • 24 октомври 2013 20:59

  • 3868
  • 1
Смениха аортни клапи без операция
©

Трима души с болни сърца се върнаха към нормален живот след смяна на аортна клапа без операция. Тя бе направена в столична клиника.

Новата биологична клапа премина през милиметров разрез от артерията на бедрото и бе отведена с катетър до сърцето. Там тя се саморазгъва, тъй като нейният пръстен се разтваря при телесна температура. Старата болна клапа пък се унищожава с дилатация.

Тримата пациенти са били в напреднала възраст и с придружаващи рискови заболявания, които правят хирургическата намеса невъзможна, предаде в. "24 часа".

Този безкръвен метод снижава значително риска, какъвто носи отворена сърдечна операция със спиране на органите и включване на машина, която замества сърцето и белия дроб.

С безоперативната процедура обаче, пациентът бързо се връща към нормалния си ритъм и не се налага да приема противосъсирващо лекарство до края на живота си, каквато е нуждата след сърдечна операция.

Клапите на тримата пациенти имплантира известният инвазивен кардиолог доц. д-р Иво Петров. Процедурата до него наблюдава друг български лекар - Ясен Мичев, който е световен рекордьор по безкръвна смяна на аортни клапи.

От 2002 до 2010 г. той е бил шеф на Клиниката по инвазивна кардиология в Сан Рафаело в Милано, след това заминава в Ню Йорк. Там оглавява международна програма за прилагането на метода и за три години е участвал в поставянето над 5000 аортни клапи в 45 болници в целия свят.

Методът на тази операция е приложен за първи път през 2007 г. на 667 болни от цял свят.

Последвайте канала на

3868 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
DD

2013.11.05 | 16:29

1
Браво на лекарите !

Добави коментар

Водещи новини