Столична община ще строи 580 къщи в циганско гето

  • 24 октомври 2013 15:55

  • 1625
  • 9
Столична община ще строи 580 къщи в циганско гето
©

580 двуетажни къщи ще заменят ромското гето в столичния квартал "Филиповци". Това предвижда проектът на плана за регулация и застрояване на жилищния комплекс, който предстои да бъде подложен на обществено обсъждане.

Идеята е тоталната реконструкция на територията от 160-170 дка да се финансира с европейски, а не с бюджетни средства.

"Основният мотив да започнем работа по плана за този квартал са сериозните проблеми с водоснабдяването. През 60-те години на миналия век във "Филиповци" са настанени около 700 души в няколко двуетажни общински блокчета. Решението е било временно, но вече там живее четвърто поколение и хората са около 4500", обясни главният архитект на София Петър Диков.

Всички пристройки, надстройки и нови имоти са изградени без проекти, не са съобразени с никакви устройствени правила и нямат регламентирано водоснабдяване и елзахранване, тоест са незаконни.

Диков е категоричен, че общината няма намерение да разширява гетото.

"След влизането в сила на устройствения план ще се изготви проектът, с който ще се кандидатства за европейско финансиране. Става въпрос за цялостен комплекс от мерки, в който влизат жилища, изграждане на образователна инфраструктура - разширяване на училището в квартала и две детски градини, и създаване на условия за развитие на производствени обекти за нискоквалифицирана работна ръка, които ще отворят работни места за хората от квартала", подчерта Диков.

Ако кметството успее да получи финансиране, настаняването под наем в общинските къщи ще е обвързано с изпълнението на определени критерии, по които вече се работи с юристи и неправителствени организации.

Идеята е в тях да живеят само хора, които имат адресна регистрация в квартала, отговарят на социалните критерии за настаняване в общинско жилище, плащат си редовно наема и сметките за ток, вода и парно и децата им ходят на детска градина или на училище. Така ще се избегне сегашната ситуация, при която в повечето случаи ромите, живеещи в общински жилища, не си плащат наема и сметките. Изискването за адресна регистрация пък е гаранция, че не всички обитатели на квартала в момента ще бъдат настанени в къщичките и в него няма да идват нови хора. Тези, които не
отговарят на условията, ще трябва да се върнат в родните места

"Пилотният проект е насочен основно към хората, които сега живеят във "Филиповци", и то само към тези, които имат адресна регистрация. Настаняването в общинските къщички ще става при ясен регламент", уточни Диков.

Според плановете тоталната реконструкция на квартала ще става на етапи. За целта първо ще се построят шест 3-етажни оборотни блокчета.

За изграждането им общината се надява да получи финансиране още през този програмен период по програмата за ромски жилища. Столичният проект остана извън четирите одобрени да си поделят 16 млн. лв., но някои от тях има опасност да не стартират и да се изгуби европейското финансиране. Ако държавата вземе решение да пренасочи средствата към проектите, останали извън четирите одобрени, кметството има готовност да стартира веднага изграждането на блокчетата. То ще струва около 8 млн. лв.

След построяването им ще започне и самата реконструкция на квартала. Хората от даден парцел ще бъдат преместени в блокчетата, след това булдозерите ще минат през парцела и ще съборят всички постройки в него. После ще се изградят уличната инфраструктура, канализацията, ще се регламентират водоснабдяването и елзахранването и самите къщички. Хората ще бъдат настанени в тях, а тези от съседния парцел ще влязат на тяхно място в блокчетата, докато тече реконструкцията на следващата част от квартала.

Самите двуетажни къщички ще са икономични не само като площ, но и като цена. Ще има възможност в тях да се настаняват по две семейства, или по едно, което обаче е многобройно. Жилищната площ в тях ще бъде 55 кв. м на етаж.

Идеята е в изграждането на общинските къщички да се включат самите роми, които после ще живеят в тях. Те ще преминат курсове за квалификация и преквалификация, които отново ще се реализират с европейско финансиране, за да бъдат наети като строители.

"Така едновременно ще се създадат работни места и ще дадем хляб в ръцете на тези хора. От друга страна, когато сам си изградил нещо, вероятността след това да го разрушиш е по-малка", смята Диков.

По повод недоволството на хората, че общината ще строи къщи за ромите, след като има и други нуждаещи се, той заяви: "Гетото е сериозна язва за града. Вината за появата трябва да се търси доста години назад във времето. Като разумни граждани трябва да разберем, че ако сега не предприемем действия, за да решим този проблем, всяка загубена година ще има тежки последствия. Има два варианта - да реализираме този пилотен проект или да не правим нищо. При втория обаче след десет години ще имаме два пъти по-голямо гето".

Последвайте канала на

Novini.bg
1625 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
гвггх

2014.11.25 | 07:49

9
Много сте прости !Това им се дава , не го взимат .. мислете преди да обсъждате като овце.
...and justice for all

2014.11.25 | 02:16

8
Майко мила!!!! Искам и на мен някой да ми построи жилище!!!! До кога ще ги търпим бе хорааааааа!!! Защо трябва да търпим да сме дискриминирани в собствената ни прекрасна държавица??? ДО КОГААААА??!?!?!?!

2014.11.24 | 23:42

7
европейския съюз дава кинти,та да не им идват там
:)

2014.11.24 | 23:42

6
Това не са европейски пари, защото България плаща вноска и после парите се връщат. Но България не плаща вноска, за да се строят къщи за циганите, а да се строят пътища и друга инфраструктура за цялото общество. Аз съм за излизане на България от ЕС. Не искам да ме правят чужденец в собствената ми държава.
Като котки са

2014.11.24 | 23:42

5
Ти си не само чужденец ами и роб в собствената си държава братле
...and justice for all

2014.11.24 | 21:44

4
Абе, я тези багери и фадроми да минат тая нощ по тъмно, на сляпо през гетото, ей така просто да се разходят без предупреждение. И да мачкат колкото могат повече!!!! Ах защо нямам власт за 1 седмица само!?!?!?!?!

2014.11.24 | 21:43

3
Това вече ако не е дискриминация, то не знам кое е. Защо на мен не ми построят къща и с какво тия са повече от мен, че ще им строят на тях?
А

2014.11.24 | 21:43

2
Вървим към гражданска война ми се струва. Още малко ще ви трае народа.
MArk Burn

2014.11.24 | 21:43

1
За няколко години ще ги оглозгат както стана с блок 20.Вместо къщи постройте един концлагер проблемът ще се реши много бързо Можете да бъдете сигурни че това правителство няма да види къщите завършени

Добави коментар

Водещи новини