Спасяват Съединение от наводнение с подпорна стена на река Потока

  • 23 октомври 2013 14:57

  • 2452
  • 0
Спасяват Съединение от наводнение с подпорна стена на река Потока
© Булфото

Нова подпорна стена на река Потока край Съединение ще спасява гражданите от наводнения, съобщи кметът на града Георги Руменов. Коритото на реката е почистено, а новата подпорна стена е с надречна височина от 3 метра и дължина от 350 метра.

Река Потока попада в район с дъждовно снежно подхранване и през есента и пролетта при интензивни валежи района се наводнява. За периода от 2001 до 2010 година са ставали четири сериозни наводнения, като при три от тях е обявявано бедствено положение. Водата е заливала къщи, дворове, промишлени предприятия и пътищата в района. Мерки срещу наводненията са взети до момента в три етапа по проекта. Четвъртият предвижда да се предотвратят евентуални наводнения в индустриалната зона. При наводнението от 2010-та година там фирмите са претърпели сериозни финансови загуби в размер на около 10 милиона лева. Отделно са били разрушени няколко къщи в ромската махала в западната част на града, припомни Руменов. По тази причина съществуващият мост на улица ”Чардафон Велики” над реката ще се разруши и на негово място ще се построи нов с по-голяма пропускливост под мостовото съоръжение.

Реализацията на проекта ще създаде условия за трудова заетост на населението от общината и ще помогне за увеличаване доходите на домакинствата. Ще се гарантира оборота на фирмите, активни в района и респективно плащане на данъци към общината. ”Дай Боже повече да няма такива природни бедствия, но знаете, че няма застраховка от това какво ще ни поднесе природата”, каза още Георги Руменов.

Последвайте канала на

2452 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини