Едва 8% от жилищата са застраховани срещу природни бедствия

  • 22 октомври 2013 06:43

  • 899
  • 0
Едва 8% от жилищата са застраховани срещу природни бедствия
©

Между 5% и 8% от жилищата в България имат имуществена застраховка с включен риск от природно бедствие. Обхватът на полицата може да достигне 12 на сто, ако бъде включена и корпоративната собственост, обясни пред „Монитор” Румен Гълъбинов, управител на застрахователен брокер.

Според експерта делът на имущественото застраховане в общия премиен приход на застрахователите се движи между 12% и 15% през годините. В момента обаче се наблюдава спад заради свитото ипотечно кредитиране. Обикновено при отпускане на жилищни заеми банката изисква да се сключи имуществена застраховка с включен риск от природни бедствия. В момента обаче хората все по-рядко теглят такива кредити.

Гълъбинов припомни още, че имущественото застраховане не е било обект на държавна политика през годините и това също е фактор за скромния му дял в общия премиен приход на застрахователите. При природни бедствия обаче често се оказва, че държавната помощ не е достатъчна. Затова експертът предлага да бъде създадена национална програма за застраховане на жилищата, подобно на тези в Румъния и Турция.

Преди това обаче трябва да се направи прецизен модел на риска за отделните региони на България. Според него трябва да се имат предвид най-вече опасността от земетресение и от наводнения

в резултат на силни валежи. Така премията, която ще плащат хората, ще се определя на географски принцип и от степента на покритие.

Според Гълъбинов ако има национална програма, цената на застраховката трябва да е достъпна. Например премията може да започва от 10 лв. за покритие от 10 хил. лв. и да достига до 40 лв. за покритие от 40 хил. лв. Най-високите премии ще важат предимно за големите градове, където и цените на имотите са по-високи. Събраните средства пък ще се използват само за покриване на щети, нанесени от природни бедствия. Трябва да бъде предвиден и механизъм за контрол.

В момента у нас може да се сключи имуществена застраховка с включен риск от природни бедствия за около 30 лв. годишно. Ако бъдат предвидени повече рискове, сред които кражба, цената може да се повиши до 50 лв. за година, поясни Гълъбинов.

У нас не липсват и случаи, при които премията по имуществените застраховки достига 300-400 евро годишно. Рекордните за българския пазар цени плащат предимно чужденци, които са си купили ваканционни имоти у нас. Това са главно англичани, ирландци и испанци, които имат жилища в комплексите от затворен тип в нашите курорти. Те обикновено застраховат жилището си на реалната му стойност и са склонни да платят по-висока премия.

Българите плащат най-много 300 лв. годишно за имуществена застраховка. Това обикновено са хора, които живеят в луксозните квартали на София.

Последвайте канала на

Novini.bg
899 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини