ОС Варна е против превръщането на полицейската школа в бежански лагер

  • 21 октомври 2013 12:24

  • 3668
  • 0
ОС Варна е против превръщането на полицейската школа в бежански лагер
©

Закриването на полицейската школа във Варна и превръщането на базата в бежански лагер е недопустимо, се посочва в декларация, която днес бе гласувана от Общинския съвет в крайморския град. Документът бе приет единодушно от всички 39 присъстващи местни депутати, съобщи БТА.

"За школата е осигурено европейско финансиране по линията на присъединяването на България към Шенген", се казва в декларацията. Позицията на съветниците е, че закриването й не само ще затрудни практическото обучение на кадрите на МВР, но и ще изправи страната ни пред опасността да понесе финансови санкции от Европейския съюз.

"Недопустимо е това да се случва в границите на град, който се е утвърдил като основна туристическа дестинация... На територията на школата е разположена оръжейницата на Областната дирекция на МВР във Варна. Освен това базата е недалеч от центъра на града, в близост до детски и учебни заведения, жилищни и бизнес сгради", се казва в декларацията. В нея е посочено още, че съветниците настояват правителството да не взема решения за откриване на бежански лагер, без да се допита до местната власт и да се съобрази с общественото мнение.

Пред Общинския съвет днес бе представена и декларация от служителите от МВР-Варна, членове на Синдикалния алианс "Сигурност". В нея е посочено, че школата е единственото място, оборудвано с отговарящо на всички изисквания стрелбище, което могат да ползват полицаите. За една календарна година през нея преминават специална подготовка около 400 служители на МВР. В същия център водят учебни занятия и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и Главна дирекция "Охрана" към Министерство на правосъдието, като се обучават служители от цяла Северна България.

От синдиката декларират още, че ще отстояват запазването на сградата с всички позволени от закона средства и изразяват надежда, че кабинетът ще прояви държавническо мислене и ще я запази.

Последвайте канала на

БТА
3668 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини