Шефът на френското МВР: Шпионажът на САЩ ни шокира

  • 21 октомври 2013 10:59

  • 1732
  • 0
Шефът на френското МВР: Шпионажът на САЩ ни шокира
©

Разкритията, че американската Агенция за национална сигурност (АНС) масово е прехващала телефонни разговори на френски граждани са шокиращи и изискват обяснения, заяви френският вътрешен министър Манюел Валс, цитиран от АФП.


Разкритието бе направено днес от френския в. "Монд", който цитира документи на бившия сътрудник на АНС Едуард Сноудън. За един месец - от 10 декември 2012 до 8 януари 2013 г., АНС е направила 70,3 милиона записа на данни от телефонния трафик на французите, посочва на сайта си изданието. Материалите, обнародвани от Сноудън през юни т. г., описват методите, използвани за незаконното следене. "Публикуваната днес във в. "Монд" информация е шокираща и поради това в близките часове от Вашингтон ще бъдат поискани
обяснения за случилото се", заяви Валс пред радио "Йороп 1".

"САЩ са приятелска страна. Между тях и Франция съществуват тесни връзки, включително в борбата с тероризма. Ако обаче бъде доказано, че става дума за индустриален шпионаж, подслушване на високопоставени френски официални представители, за намеса в личния живот на гражданите, такава практика е напълно недопустима. Шпионажът от приятелска страна, от страна, която ни е съюзник, е абсолютно недопустим", подчерта вътрешният министър.

Последвайте канала на

БТА
1732 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини