Бунтовниците напредват към град Зауия в Западна Либия

  • 13 август 2011 18:31

  • 841
  • 1
Бунтовниците напредват към град Зауия в Западна Либия
© Getty Images/Guliver Photos

Бунтовниците в Западна Либия напреднаха днес с 25 км на север към крайбрежния град Зауия след шестчасови боеве със силите на Муамар КадафиМуамар Кадафи Муамар Кадафи - Роден на 7 юни 1940 г., според версия е роден на  7 юни 1942 г. Държавен глава на Либия, предаде Ройтерс.

Според репортер на агенцията на мястото на събитието въстаниците са изтласкали правителствените войски на 7 км от предишните им позиции и фронтовата линия вече е на около 5 км северно от село Бир Шуаб. Бунтовниците се придвижват на север от  планините югозападно от Триполи и се надяват да завземат Зауия и така да отрежат достъпа на Триполи до света по крайбрежното шосе, посочва Ройтерс.

Най-малко 21 бунтовници и правителствени войници са били убити през последните два дни в боевете за петролния терминал в Брега, съобщиха днес медицински източници. Доброволен служител в болницата в близкото населено място Адждабия каза, че в сраженията в Брега са загинали 15 бойци от опозицията и около 50 са били ранени. Оттам са били докарани и телата на шестима правителствени войници.

Във вторник въстаниците поеха контрола върху жилищната част от Брега, но частите на Кадафи все още държат пристанището, терминала и рафинерията. Боевете за Брега траят вече месеци с променлив успех за двете страни. Бунтовниците искат да превземат петролните инсталации в града, разположен на 750 км източно от Триполи, за да могат да изнасят петрол.

В сраженията на втория източен фронт - при град Мисрата, който е много по-близо до столицата Триполи - бунтовниците са дали шест убити за последното денонощие. Няма данни за жертвите на правителствените сили в Мисрата, на около 580 км западно от Брега, съобщи Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
841 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
?

2011.08.21 | 21:12

1
Все напредват, а са в западна Либия още.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини