Петър Стоянович посреща кметовете на градовете кандидати за Европейска столица

  • 18 октомври 2013 08:09

  • 900
  • 2
Петър Стоянович посреща кметовете на градовете кандидати за Европейска столица
©

Министър д-р Петър СтояновичПетър Стоянович Петър Стоянович е роден на 25 юни 1967 г. в София. Правнук е на Иван Стоянович-Аджелето, ще открие пресконференция с участието на кметовете на българските градове, кандидати за „Европейска столица на културата 2019” от 10.30 часа на „Сцена 17” в Министерството на културата, съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата. Пресконференцията е обща инициатива на градовете – кандидати, а министерството ще е домакин на проявата.

Градовете, които до момента са заявили желание да участват в благородната надпревара за определяне на българската кандидатура за „Европейска столица на културата” през 2019 г., са: Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Пловдив, Русе, София, Шумен.
Целта на пресконференцията в петък е всички градове - кандидати да имат възможност в рамките на 4-5 минути да представят пред медиите основните послания и достойнства на тяхната кандидатура. В пресконференцията ще участват кметове, заместник –кметове, представители на екипите по подготовката на кандидатурите на българските градове, както и представители на Министерството на културата.

Инициативата „Европейска столица на културата” представлява една от ключовите дейности на Европейския съюз в областта на културата. Целта е да се подчертае богатството и културното многообразие в Европа, споделянето на общи ценности, насърчаването на взаимното опознаване и разбирателството между европейските граждани. Инициативата е лансирана през 1985 г. по идея на тогавашната гръцка министърка на културата - певицата Мелина Меркури, а за изминалите десетилетия популярността й непрекъснато нараства.
България и Италия са определени да бъдат домакини на тази инициатива през 2019 г. В съответствие с установената процедура, изборът на градовете, които да бъдат удостоени с престижното звание, се осъществява чрез национален конкурс, който протича в два етапа: предварителен подбор и окончателен избор. Изборът се прави от 13-членно жури от независими експерти, в това число и 6 български експерти. Европейската комисия следи и е гарант за провеждането на напълно прозрачна и независима процедура по избора.
Днес е крайният срок за подаване на кандидатурите от градовете - кандидати за участие в конкурса за присъждане на званието „Европейска столица на културата 2019” в България. Кандидатурите трябва да бъдат получени в Министерството на културата, което ще има ангажимента да ги предостави на всички членове на журито.

Първата среща на журито за предварителен подбор на най-добрите кандидатури е планирана да се проведе от 10 до 12 декември 2013 г., а окончателният избор на град, който да бъде номиниран за „ Европейска столица на културата, е през есента на 2014 г. Официалното приемане на решение за определяне на български град за “Европейска столица на културата” през 2019 г. ще стане през м. май 2015 г., в рамките на редовното заседание на Съвета на Европейския съюз.

Последвайте канала на

Novini.bg
900 2

Коментари 2

Добави коментар

2013.10.18 | 13:55

2
къде ти е феса бе гяур прост!

2013.10.18 | 13:55

1
Тоя ли с турския фес на главата,не благодаря.

Добави коментар

Водещи новини