Замърсеният въздух причинява рак

  • 17 октомври 2013 14:45

  • 3069
  • 2
Замърсеният въздух причинява рак
©

Въздухът, който дишаме, е пълен с канцерогенни вещества, и трябва да се класифицира като канцерогенен за човека, гласи доклад на Световната здравна организация, публикуван в четвъртък, предаде Ройтерс.

Международната агенция за изследване на рака (IARC), част от Световната здравна организация, цитира данни, които показват, че през 2010 г., 223 000 смъртни случая от рак на белия дроб в света са били в резултат на замърсяването на въздуха. Има също убедителни доказателства, че замърсяването увеличава риска от рак на пикочния мехур.

Вече е известно, че замърсяването на въздуха, причинено най-вече чрез транспортната индустрия, производството на електроенергия, промишлени или селскостопански емисии, повишава рисковете за широк спектър от болести, включително дихателни и сърдечни заболявания.

Изследванията показват, че през последните години нивата на излагане на вредни вещества са се увеличили значително в някои части на света, особено в страните с голямо население и бърза индустриализация като Китай.

"Сега знаем, че замърсяването на въздуха е не само голям риск за здравето като цяло, но и водеща причина за смъртните случаи от рак," заяви Курт Страф, ръководител на раздел на IARC, който се занимава с канцерогени, допълва "Стандарт".

"Въздухът, който дишаме, се превърна в смес от канцерогенни вещества."

В изявление, разпространено от IARC, се казва, че замърсяването на въздуха вече ще се класифицира в първа група канцерогени за човека.

Това го нарежда наред с повече от 100 други известни канцерогенни вещества, включително азбест, плутоний, прах, силициев диоксид, ултравиолетова радиация и тютюневия дим.

Директорът на IARC, Кристофър Уайлд, каза че решението на Агенцията да класифицира замърсяването на въздуха като канцерогенни за човека е важна стъпка, която трябва да предупреди правителствата за опасностите и потенциалните разходи.

"Налице са ефективни начини за намаляване на замърсяването на въздуха и с оглед на мащаба на действие, засягащ хора от цял ​​свят, този доклад трябва да изпрати силен сигнал към международната общност да предприеме действия," каза той.

Европейската агенция по околната среда публикува по-рано тази седмица данни за замърсяването на въздуха в ЕС, които поставиха България в челните места по замърсяване.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3069 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.10.29 | 21:48

2
Ne samo v Sofia.Vsi4ki po-golemi gradove.Mrasotia e navsiakade.A nai-uiazvimi sa dezata.
RUGAM TI GO

2013.10.19 | 06:26

1
v Sofia da vidish kato si izduham nosa i julto izliza samo - tuka e nai silno zamursqvaneto!!

Добави коментар

Водещи новини