МВФ: Няма опасност за фискалната стабилност на България

  • 12 октомври 2013 15:41

  • 972
  • 0
МВФ: Няма опасност за фискалната стабилност на България
©

Международният валутен фонд (МВФ) не вижда риск за фискалната стабилност на България заради планираното взимане на външен заем от правителството. Това коментира в интервю за БНР ръководителят на мисията на МВФ за България Мишел Шанън.

"Не виждаме риск на този етап. Разбираме, че прогнозите за размера на дефицита в бюджета са малко по-високи от преди, но дефицитът все още спазва изискванията на българския закон и правилата на Европейския съюз (ЕС). Уведомени сме, че източниците, от които ще се поема дълга, ще бъдат разнообразени, което е добре. Разбира се, въпросът за това как бюджетът ще се развива в средносрочен план, за да посрещне нуждите на България, ще бъде разискван подробно при посещението ни следващия месец", коментира тя.

Ръководителят на мисията на МВФ за България припомня, че фондът прогнозира, че темповете на възстановяване на икономиката в България ще са по-постепенни, отколкото показваше предишният му анализ: "Прогнозата ни за тази година отразява това, което вече видяхме в нейното начало, а именно - много слаб растеж. Очакваме засилване на растежа през второто полугодие, което ще продължи и през 2014 година в средносрочен план. Колкото до вътрешните фактори, виждаме съживяване в някои сектори като търговските продажби на дребно и това е много обещаващо. Няма обаче възстановяване на размера на инвестициите. Ключов фактор тук са, както продължаващата несигурност около Европа като цяло, така и вътрешните икономически условия. Можем да кажем, че възстановяването ще бъде подпомогнато от българския износ, включително в еврозоната, където вече се наблюдава растеж".

Според Мишел Шанън важни за възстановяването на растежа ще са инвестициите в публичния сектор: "В миналото сме подчертавали и ще продължаваме да подчертаваме колко е важно да продължи възстановяването на инвестициите, финансирани от ЕС.

Заетостта в България започва да намалява, откакто се случи глобалната финансова криза в края на 2008 година".

Тя отбелязва, че от началото на годината виждаме се забелязва, че повечето хора започват да си намират работа и като цяло заетостта нараства. "Това е съвсем малко подобрение, но е хубаво като начало и ще продължи през следващата година. В същото време има технически фактори, които оказват влияние на ръста на безработицата. Тя може да намалее, защото много хора напускат страната, за да намерят работа другаде. Този фактор също влияе на цифрите. Със сигурност тази тема е централна и ще бъде обсъдена с българските власти при следващата ни мисия през ноември", коментира ръководителят на мисията на МВФ за България.

Последвайте канала на

972 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини