От ДАИ алармираха: Корупцията при вадене на книжки в София е огромна

  • 10 октомври 2013 13:09

  • 4729
  • 4
От ДАИ алармираха: Корупцията при вадене на книжки в София е огромна
©

При всички изпитващи в София град, са намерени следи за манипулиране на изпитните тестове.

Това обяви изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” Димитър Ганев на пресконференция в Министерство на транспорта, информационните технологиите и съобщенията. При 38 папки има следи от манипулиране, като сме проверили общо 110 папки с изпитни материали. Случаят е даден на прокуратурата. Предполагам, че те ще си свършат работата, защото ние не сме разследващ орган. Не се знае от кога действа схемата за манипулиране на изпити. Изпитвачите, за да манипулират листовките, трябва да ги получат от някого. Оказва се, че кръгът от хората, включени в тази схема, е много голям. Сигналът е подаден за една фирма. Началникът на сектора е освободен. Всички теоретични изпити се провеждат само от служители на централна администрация. Пет от тези 19 служители-изпитвачи са със спрени права, това са хората, които са най-вътре в схемата. Ще започне наказателно производство срещу тях. При повторна проверка, е установено, че вече няма такива схеми, заяви още Ганев.

Създадена е организация за провеждане на изпити; за всеки изпит, който се провежда, се подават документи от учебния център, който обучава водачите. За документите се изготвя протокол и в деня на изпита, се поставят изпитните листовки, приемателно-предавателен протокол, който описва листовките. Изпитните листовки са затворени в плик и са уникални, за един човек се пада един набор от въпроси, който не се пада на други водачи. Тази папка с листовки се подготвя в деня преди изпита. В деня на изпита, се събират хората, които са на изпит, и представители на учебните центрове. Тегли се листче, за да се види кой е изпитвачът, той тегли, проверява листовките, слага печат на папката и я дава на провеждащия изпита. Тази практика е с цел да няма купуване и продаване на изпити, обясни Ганев.

На 5 юли тази година в „Автомобилна администрация” постъпва сигнал, че в една фирма, ще бъде направен опит за продаване на изпит. При отиване във фирмата, представители на „Автомобилна администрация” виждат, че изпитът е започнал. На колегите им прави впечатление, че на листовките има сложени предварително белези, тоест се решават решени листовки. При проверката се оказва, че всички хора в залата работят с такива листовки. Взимат се листовките, дават им се нови и изпитът приключва нормално. Разпоредена е проверка в областния отдел, при която се установява страшни неща. Установява се, че жребият е манипулиран. При всички 19 изпитвача в „Автомобилна администрация”, е установена манипулация. С макетно ножче се срязва пликът, в който има листовка, вадят се листовките, решават се, връщат се обратно, и се залепват с лепило. След започване на проверката, има масово отказване от явяване на изпити. В отдел „Листовки” се получават листовките, тоест има ясна отговорност на отговарящия за отдела, завърши директорът на "Автомобилна администрация".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4729 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2014.02.27 | 09:47

4
ГОЛЯМАТА КОРУПЦИЯ Е ПРИ КОРМУВАНЕТО. ПРОВЕРЕТЕ ДОХОДИТЕ НА ВСИЧКИ ИНСПЕКТОРИ.
Д.Димитров

2013.10.10 | 14:06

1
За това сега готвят закон на всеки 10 или 15 години в зависимост от възраста да се явяваме на испити !
zoro

2013.10.11 | 00:40

3
gadove kade mi e komentara
Хайде със здраве!

2013.10.11 | 00:40

2
В тази държава няма ли полиция и други органи, която да ги хваща тези корупции, че и да видим осъдени, както правят в правовите държавите. А не приказки за пред "индианците", че видите ли ние ги открихме и тн. тн.

Добави коментар

Водещи новини