Скандал във Варна заради "Южен поток"

  • 08 октомври 2013 14:49

  • 1322
  • 0
Скандал във Варна заради "Южен поток"
©

Със скандал започна общественото обсъждане на подробния устройствен план на наземното трасе от проекта “Южен поток” във Варна. Хората недоволстваха, че обсъждането се провежда без представители на общината и на областната администрация, съобщава БНР.

Доктор Радослав Минков, жител на района, където ще се строи компресорна станция и приемен терминал по проекта, попита защо в предварителния доклад за оценка на околната среда за общия устройствен план на Варна е посочено, че хората ще имат шумов дискомфорт, а министерството на околната среда и водите е приело положително решение за доклада.

“Много ясно е написано, след шумовата карта на района, четири от тези зони попадат в територии с шумов дискомфорт между 35 и 40 децибела нощно време при допустими не повече от 35 децибела, тоест над допустимите нива. Това е докладът по ОВОС на самата фирма. Заявили са, че има разминаване над допустимите закони в България”, обясни той.

Управителят на консорциума “Газтек” Валентин Станчев каза: “Въпросът с шума е решен на етап доклад за оценка и въздействие върху околната среда, който има одобрение от Министерство на околната среда и водите. Преценка по въпроса за шума е направена от МОСВ и решението е, че Министерството дава положително решение на доклада по ОВОС, че шумът не надвишава допустимите норми. Хората имат уверение, че няма да има нарушаване на допустимите нива”.

Стана ясно, че скоро ще бъде насрочено и обществено обсъждане на доклада за оценка на околната среда относно морската част на трасето.

Последвайте канала на

Novini.bg
1322 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини